Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Матч легенд

У Києві відзначили 50-річчя Леоніда Буряка
15 липня, 00:00

Краще пізно, ніж ніколи. Здається, у нас навчились гідно вшановувати видатних майстрів футболу. Досі лише Олег Блохін завдяки власним зусиллям спромігся організувати собі прощальні та ювілейні матчі. Решта гравців київського «Динамо» зіркових часів йшла із футболу без особливого галасу. Ювілеї колишніх улюбленців публіки також були здебільшого справою вузького кола друзів, а широкий загал міг дізнатися про це хіба що із офіційних привітань у пресі. Скромність прикрашає. Навряд чи самі футболісти повинні дбати про те, щоб їхні колишні заслуги пам’яталися і гідно вшановувалися. Для цього у суспільстві повинно бути розуміння того, що зробила людина для спорту, для міста, для країни.

Ювілейні заходи на честь 50- річчя Леоніда Буряка були потрібні не стільки самому ювіляру, хоча йому, напевно, було приємно почути на свою адресу оплески переповненого стадіону, теплі привітання і добрі побажання. Набагато більше це було потрібно всім нам, тим, хто «захворів» футболом з «вини» таких футболістів, як Буряк. Чим ще пояснити феномен минулої неділі, коли на гру ветеранів київського «Динамо» і московського «Спартака» прийшло втричі більше людей, ніж на гру реального «Динамо» в національному чемпіонаті за день до цього? Народ пам’ятає свято, яким був кожен футбольний матч у сімдесяті роки, і знову хоче відчути це свято. Нехай футболісти-ветерани лише нагадують себе колишніх, все одно їх хочуть бачити. Скоріше за все, більша увага до матчу ветеранів була зумовлена «зірковим» статусом матчу, завжди привабливою афішею «Динамо» — «Спартак», спогадами зрілих людей про свою, як тепер здається, щасливу юність, яку неможливо було уявити без футболу.

Футбольне свято з нагоди ювілею легендарного футболіста «Динамо» було цінним не тільки взірцевою організацією і залученням до нього зірок не тільки футболу, а й естради. Завдяки матчу ветеранів багато хто згадав дорогу на стадіон і, можливо, знову прийде сюди наступної неділі, коли в чемпіонаті України гратимуть дві київські команди «Динамо» та «Арсенал». Поки ж матч вищої ліги між київською «Оболонню» та одеським «Чорноморцем» зібрав на Олімпійському стадіоні у неділю лише кількасот уболівальників.

Свято у неділю почалося у клубі майстрів київського «Динамо», де колишню зірку «Динамо» і нинішнього тренера збірної України Леоніда Буряка тепло привітали керівники Федерації футболу, ПФЛ, клубу «Динамо», друзі-суперники із Москви, вже дорослий син Андрій. Згодом на поле динамівського стадіону у складах команд ветеранів «Динамо» і «Спартака» вийшли футболісти, які у сімдесяті — вісімдесяті збирали стотисячні аудиторії — Блохін, Гаврилов, Чанов, Ярцев, Дем’яненко, Хідіятуллін, Яковенко і багато інших. Ветерани грали всерйоз, і динамівці виграли, як завжди, в упертій боротьбі з рахунком 1:0. На стадіон ніби повернулись старі часи, які вже стали легендарними.

Було б добре, якби подібні футбольні спектаклі стали доброю традицією. І не тільки у Києві, а і в інших містах, які дали нашому футболу знаменитих гравців.

Результати матчів першого туру 13-го чемпіонату України:

«Динамо» — «Волинь» — 5:1,
«Металург»(З) — «Шахтар» — 0:3,
«Зірка» — «Арсенал» — 1:0,
«Борисфен» — «Дніпро» — 0:2,
«Іллічівець» — «Таврія» — 1:1,
«Карпати» — «Кривбас» — 4:1,
«Металург»(Д) — «Ворскла-Нафтогаз» — 2:2,
«Оболонь» — «Чорноморець» — 1:0.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати