Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Місяць віддаляється від Землі

Про це заявили науковці на виставці в Ле Бурже (Франція)
12 липня, 00:00

У паризькому передмісті Ле Бурже відбувся 49-й Міжнародний авіа-космічний салон — один з найстаріших і найпрестижніших виставкових майданчиків у авіаційному світі. На площі 322 тисячі квадратних метрів будуть продемонстровано понад 140 цивільних і військових літальних апаратів. Усього авіасалон зібрав понад дві тисячі учасників з 44 країн.

Тривожним прогнозом на виставці поділився генеральний директор Центрального науково-дослідного інституту машинобудування (ЦНДІМАШ) Геннадій Райкунов. На думку вченого, Місяць може повторити долю Меркурія. Згідно з однією з версій, колись ця перша планета від Сонця була одним цілим з Венерою. Але в результаті катаклізму Меркурій спочатку став супутником Венери, а потім зійшов з її орбіти й перетворився на самостійну планету, пишуть izvestia.ru. «Одна з основних на сьогодні гіпотез полягає в тому, що Місяць був колись частиною Землі, — нагадує Р. Райкунов. — А після зіткнення з дуже великим тілом випав або шматок, або ось ця субстанція Землі, яка потім консолідувалася, й утворився Місяць».

Після того, як Венера втратила свій супутник Меркурій, атмосфера на ній стала досить негостинною. «Перші апарати, які ми посилали на Венеру, були просто розплющені величезним тиском. Крім того, там дуже агресивне кислотне середовище. Те саме може статися й з нашою блакитною планетою, — застерігає Райкунов. — Сьогодні вченим достеменно відомо, що Місяць повільно відлітає від Землі. Відповідно, збільшується його орбіта. Цілком імовірно, що такими темпами він зійде з неї найближчим часом. Найближчим, звісно, за космічними мірками».

У петербурзькому Інституті прикладної астрономії розповіли, що щороку Місяць віддаляється від Землі на чотири сантиметри. Сьогодні відстань до супутника становить приблизно 384 тисячі кілометрів. Вчений секретар інституту Надія Шуйгіна вважає, що далі ніж на 600 тисяч кілометрів Луна не віддалиться: «Це обумовлено взаємним гравітаційним тяжінням, за законом якого живе наша Сонячна система».

Утім, Геннадій Райкунов оптимістично зазначає, що в людства достатньо часу, щоб розв’язати проблему віддалення Місяця: «Або освоїти для життя інші планети, або вигадати, як «не відпустити» свій природний супутник в одинокі космічні мандри».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати