Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Мурал як символ німецько-українських відносин

У Харкові на стіні будівлі, поруч із якою стояла кірха, «закодували» надію, глибину та піднесення
16 листопада, 09:54
ФОТО НАДАНО АВТОРОМ

Яскравий мурал із потужною символікою з’явився на стіні будинку, що на вулиці Пушкінській, 28 у Харкові. Саме навпроти цієї будівлі у 1913 році була відкрита та освячена німецька євангельсько-лютеранська церква, яка була відома в Харкові як кірха. Її зруйнували у 1958 році. Проте на стіні будинку напроти нібито залишився «на згадку» слід від її тіні. Саме ця стіна, на думку Почесного консула ФРН у Харкові Тетяни Гавриш та Генерального консула Німеччини в Донецьку Вольфганга Мьоссінгера, стала символом українсько-німецьких відносин.

«Нема краще можливості зберегти пам’ять про людей, які жили тут, працювали, молились. Для харків’ян, які щодня будуть проходити повз мурал, це буде яскравим нагадуванням про багату історію українсько-німецьких відносин», — відзначив Вольфганг Мьоссінгер.

І справді, хоча, відкриття муралу приурочили до 25-річчя українсько-німецьких дипломатичних відносин, співпраця між нашими країнами має значно глибше коріння. Наприклад, український Харків та німецький Нюрнберг є містами-побратимами вже 27 років.

Естетика створення муралу була направлена в бік символізму. В ньому «закодовані « символи, які відразу під силу розгадати не всім. Цей мурал об’єднав в собі й українське, і німецьке. Те, що давно між собою переплелося і стало частиною спільної історії.

«Тут можна помітити естетику і сюжети робіт Альбрехта Дюрера. Це важливо і для Харкова, бо тут зберігаються його графічні роботи, і для рідного художникові Нюрнберга, який, до речі, є нашим містом-побратимом», — розповіла куратор проекту Дар’я Хрисанфова. До слова, для того, щоб вибрати ескіз для мурала, спеціально проводився студентський конкурс. Переможцями стали Олексій Постульга, Денис Стадник та Олексій Філіпов. Втілити їх ідею в життя допомагали Генеральне консульство Німеччині й адміністрація Київського району Харкова, до яких долучилися навіть приватні структури — кафе забезпечило художників теплими напоями, бо працювали вони не в завжди гарну погоду, а німецька профільна компанія надала митцям яскраві, якісні фарби.

«Мурали стали трендом світових мегаполісів. І ми були раді допомогти оживити міський простір яскравими пейзажами, і, таким чином, підняти харків’янам настрій», — зауважив представник компанії-мецената Олег Сєров.

Для створення муралу художники обрали зелений та синій кольори, символи надії та глибини. Когось може здивувати на малюнку колоритний олень. Але митці переконують, що він виступає у цьому випадку як символ піднесення, ідей щодо створення чогось спільного, дружби між Харковом та Нюрнбергом. В дерево пізнання, яке теж знайшло собі місце в композиції муралу, закодований знову ж таки філософський посил — ці два міста дуже різні, але саме воно, дерево життя і пізнання може їх об’єднати.

З відкриття муралу стартували вже традиційні Тижні Німеччини у Харкові,які щороку дарують містянам багато цікавих освітніх і мистецьких подій.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати