Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Мистецтво, схоже на плагіат

Відомий американський художник використав роботу української майстрині Оксани Жнікруп. Але згадати про неї забув...
25 травня, 09:51
ФОТО З «ФЕЙСБУК»-СТОРІНКИ ОЛЕКСАНДРА РОЙТБУРДА

Один з найдорожчих митців сучасності Джефф Кунс уславився насамперед скульптурами, схожими на надувні. Недавно грузинський художник Ладо Почхуа запостив у Facebook нову скульптуру Кунса, виставлену у Нью-Йорку, і статуетку «Балерина Лєночка» Оксани Жнікруп, нині померлої української майстрині, яка працювала з порцеляною. Схожість очевидна. «Джефф Кунс знову відзначився. Збільшив (за допомогою асистентів, сам він ніколи ні пластилін, ні олівець до рук не брав) порцелянову статуетку української майстрині Оксани Леонтіївни Жнікруп і виставив біля Рокфеллер-центру», — прокоментував Ладо ПОЧХУА.

Український художник Олександр Ройтбурд теж написав про це у соцмережі і, зокрема, зауважив: «Навіть радий, що він (Джефф Кунс. — Ред.) так популяризує українське мистецтво. Сподіваюся, він вказав джерело? Якщо забув, то я порекомендував би державі Україна подати на нього в суд. Авторські права Оксани Жнікруп ще діють, у неї начебто є спадкоємці. Процес може бути гучним, як саме безсмертне ім’я Кунса. І країні такий-сякий піар перепаде — Америка з подивом виявить, що у нас є не тільки війна і корупція, а й мистецтво».

Пізніше Олександр Ройтбурд додав, що, виявляється, підпис на скульптурі є. Але українців він навряд чи потішить — зазначено, що Кунс використав для образу порцелянову статуетку, знайдену на російській фабриці. Проте на сайті, де можна придбати «Балерину Лєночку», вказано, що статуетку робили на київському заводі. Додамо хіба, що Джеффа Кунса вже звинувачували у плагіаті — і навіть не один раз.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати