Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Незвичайний День повноліття

Японська молодь відзначила свято — з обмеженнями
11 січня, 17:18

Щороку в другий понеділок січня в Японії відзначається державне свято Сейдзін но хі — день повноліття. Воно у японців настає в 20 років, і цього дня країна вітає всіх юнаків і дівчат, хто нещодавно відзначив свій ювілей. На свято нові дорослі приймають поздоровлення, напуття і пам’ятні подарунки, нагадує visitjapan.tours. По всій країні організовуються офіційні церемонії і вечірки, на які дівчата одягаються в яскраві традиційні японські вінтажні кімоно — фурісоде. Юнаки одягаються в строгі чорні костюми або чоловічі кімоно. Традиційно юнаки та дівчата відвідують храм для урочистої молитви і святкових церемоній. Після ритуалів і поздоровлень святкування завершується в барах, ресторанах або клубах. Але 2021 року все це опинилося під питанням.

«Цього року тисячі попелюшок у реальному житті сподіваються, що COVID-19 не завадить здійсненню мрій про перетворення в казкових принцес для своїх сейжіншікі (церемонії настання повноліття) 11 січня. Серед них і моя дочка, — писала днями для japantimes.co.jp Луїза Джордж Кіттака (Louise George Kittaka). У країні, де офіційні церемонії та спільний досвід є важливою частиною молодіжної культури, скасування є немислимим... Цьогорічний День повноліття охоплює всіх, хто досяг цього знаменного дня народження між 2 квітня 2020 року та 1 квітня 2021 року... Однак у світлі дедалі вищого рівня зараження COVID-19 по всій Японії День повноліття 2021 року не пройде за звичною схемою».

«Коли наприкінці лютого 2020 року випадки захворювання на COVID-19 у Японії почали зростати, уряд раптово наказав закрити школи достроково на весняні канікули, в результаті чого деякі випускні церемонії були скасовані. Однак майже через рік кількість заражених COVID-19 досягла рекордних значень, і церемонії Дня повноліття також стають жертвами вірусу, — пише авторка. — Йокогама прийняла рішення повністю перенести в Інтернет церемонію 2021 року ще влітку. Коли цю новину оголосили 7 липня після сплеску інфекцій, молоді люди звернулися до соціальних мереж, щоб висловити своє розчарування. Один із широко поширених дописів у Twitter був від 19-річної дівчини: «Якби (дорослі) могли проявити трохи більше стриманості, ми могли б провести свою церемонію повноліття без поширення інфекції. Чому у дорослих не може бути такого самоконтролю?»

«Тим часом місто Муцу, префектура Аоморі, яке на сьогодні не має підтверджених випадків зараження, надішле набори для тестування на ПЛР усім новим дорослим, щоб вони могли заздалегідь пройти тестування вдома. Місто покриє приблизно 10000 фунтів стерлінгів кожного комплекту, — наводить приклади попереджувальних заходів авторка. — У листопаді наша місцева міська контора підтвердила, що святкування в січні пройде, і будуть вжиті відповідні заходи для зменшення ризику зараження, якщо влада не вимагатиме прямої заборони. Однак міське управління разом з деякими іншими муніципалітетами Канто різко скасувало церемонію безпосередньо перед Різдвом. З іншого боку, навіть незважаючи на надзвичайний стан, церемонії Дня повноліття є однією з подій, які, на думку керівників, можуть проходити з обережністю».

«Можливо, останній «урожай» нових дорослих в Японії все ще може показати своїм старшим щось інше щодо соціальної відповідальності», — висловила вона припущення насамкінець.  На фото: одягнена в кімоно молодь у захисних масках залишає церемонію святкування Дня повноліття на арені Йокогама в той час, коли  уряд оголосив другий надзвичайний стан для столиці та деяких префектур, на тлі спалаху коронавірусної хвороби (COVID-19).

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати