Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

ОПИТУВАННЯ «Дня»

Як ви вважаєте, Київ — європейська столиця?
30 травня, 00:00

Микола ЖУЛИНСЬКИЙ, віце-прем’єр:

— Я вважаю, що Київ відповідає тим критеріям цивілізаційного розвитку, які сьогодні визначають статус міст. Суть не стільки в його віці, а скільки в тому, наскільки він задіяний у самому цивілізаційному процесі. Сьогодні світ дуже уважно ставиться до спадкоємності культур, цивілізацій і, безперечно, сьогодні в світі домінує одна теза, що той народ, який виріс на певній етнічній території, який традиційно історично заземлений у цю територію, є спадкоємцем всієї тої культурної, історичної спадщини, яка творилася на цій території. Київ — це столиця з часів Київської Руси. І ця столиця має таку предковічну історію, якій може позаздрити дуже багато міст в Європі і світі. Це — одне. І другий момент — ми успадкували усю спадщину Київської Руси. І ми — український народ, українська держава — є єдиним спадкоємцем цієї традиції. Закоріненість у історичне буття і є найбільшим вираженням цивілізаційності нашого суспільства і гарантом того, що ми маємо всі підстави увійти в цей цивілізаційний простір впевнено і зайняти там перші місця. Через це, коли ми говоримо про свято Києва, ми маємо на увазі свято української цивілізації.

Ганна ЧМІЛЬ, заступник міністра культури України:

— Я вважаю, що Київ — це європейське місто, оскільки європейськість — це не лише цивілізація. Це, перш за все, здобутки культури і — основи культури — мистецтва. Думаю, що рівень інтелектуальності нації, рівень освіченості, рівень здатності відбутися і характеризується тим, чи є у цієї нації люди, котрі уособлюють собою найкращі характерні особливості, а, з іншого боку, люди, які продукують мистецькі, наукові вартості. У Києві такі люди є. Київ відбувся, Київ відбуватиметься.

Борис ОЛІЙНИК, письменник, народний депутат України:

— Я завжди виступав проти того, що ми маємо увійти в Європу, оскільки ми одвіку в Європі, тим паче — в центрі її. І Київ мав Магдебурзьке право до того, як вишукані європейські міста тільки прагли до нього. І це нічого, що поки що в нас зараз ситуація не з найкращих, але в нього така базова основа, що ми так чи інакше вийдемо з піке, а перед Києвом, як перед столицею великої держави, зніматимуть капелюха. І чим скоріше вони це зрозуміють — тим краще для Європи.

Сергій ДАНЧЕНКО, головний режисер Національного академічного українського драматичного театру імені Івана Франка:

— Думаю, що, в усякому разі, ми до цього прагнемо. І що сьогодні Київ уже має риси — принаймні зовнішньо — європейського міста — це факт. Багато будівель, вулиці впорядковані, стало чистіше. Сподіватимемося, що й зміст буде з часом відповідним.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати