Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Пелікани, повертайтеся!

Руками добровольців у заповідниках Миколаївщини відновлюють цілі екосистеми
13 травня, 16:31
ФОТО З САЙТА YA-MUDROGON.LIVEJOURNAL.COM

Роль волонтерів у житті України переоцінити важко. Крім соціальної та військової сфери, сьогодні люди доброї волі рятують також і нашу природу. Останнім часом набирає все більшої популярності туристичне волонтерство, коли добровольці вирушають на кілька днів допомагати справлятися з екологічними викликами.

Вирішення однієї проблеми приводить до поліпшення, а то й відновлення цілої екосистеми. Українське товариство птахів піклується про  збереження птахів: створюючи придатні умови для них, «дають життя» цілим територіям. В Україні налічують понад 400 видів птахів, 87 з них занесені до Червоної Книги України, а 11 — на межі зникнення.

Сьогодні на території регіонального ландшафтного парку «Кінбурнська коса»  та Національному природному парку «Білобережжя Святослава», що в Миколаївській області, другий місяць діє проект «Більше прісної води птахам». На території двох районів — Очаківського та Березанського — розташовані великі красиві озера. Проблема в тому, що останнім часом вони стали пересихати: до початку літа стають практично сухими. Через це перестають гніздитися птахи, не дають потомства. За словами представниці Українського товариства птахів Вікторії Шевчук, її колеги з однодумцями  вирішили втрутитися й відновити великі прісноводні водойми. За підтримки комерційних структур, на території цих двох заповідних зон планується поставити два вітронасоси. Все узгоджено із відповідними службами та погоджено з екологами. Результатом роботи має стати збереження озер і, відповідно, всієї екосистеми, включно з птахами, які там гніздяться століттями: понад 240 видів птахів, з них — пелікани рожеві, чаплі та гаги.

— Один з таких великих проектів уже успішно завершився на території  Миколаївської області в Національному природного парку «Білобережжя Святослава». Багато років там не працювали канали: вони всі пересохли, в деяких випадках ми бачили майже пустелю. Торік ми  відновили канали... Це ми робили для наших друзів пеліканів, які раніше мешкали в Бієнкових плавнях, що в Національному природному парку «Білобережжя Святослава». Багато років тому тут перебувала майже вся європейська популяція пелікана рожевого — до 90%. А зараз пелікани перелетіли в Румунію, тому що умови в нас стали нежиттєздатними. Ми чекаємо, що вони повернуться, — говорить Вікторія Шевчук. — Адже птахи є помітним індикатором змін у середовищі: якщо місце забруднюється — птахи його полишають; немає що їсти — птахи шукають поживу в іншому місці; приходять браконьєри — птахи зникають. Тому через птахів можна чітко зрозуміти, що відбувається з довкіллям.

Молодь дуже активно відгукується на пропозицію стати волонтером у виїзному екологічному проекті. Так, за розповідями організаторів проектів,  2014 року на території Національного природного парку «Білобережжя Святослава» в акції взяло участь понад 400 волонтерів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати