Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Перемога у Флоренції

Український фільм здобув першість на італійському кінофестивалі
25 листопада, 10:39

Новий документальний фільм української режисерки Аліни ГОРЛОВОЇ «Цей дощ ніколи не скінчиться» (This Rain Will Never Stop) переміг на фестивалі Festival dei Popoli у Флоренції. Це один із найстаріших світових фестивалів та єдиний в Італії майданчик для креативної документалістики. Фестиваль відбувається вже 61 рік поспіль та вперше пройшов повністю онлайн через пандемію.

У неділю, 22 листопада, журі анонсувало на онлайн-закритті Festival dei Popoli, що головну нагороду «За найкращий повнометражний фільм» отримали українці — продюсер Максим НАКОНЕЧНИЙ і режисерка Аліна ГОРЛОВА — за картину «Цей дощ ніколи не скінчиться»

Міжнародне журі зауважило:

«Україні довелося стати ареною для найжахливіших трагедій XX століття: Голодомор, Голокост, Чорнобиль. Сьогодні, слугуючи одними з воріт до Європейського Союзу, країна стала транзитною територією для притулку мігрантів та жертв воєн, розгорнутих навколо — від Донбасу до Сирії. «Цей дощ ніколи не скінчиться» ілюструє темну ауру місця, якого торкнулася історія, використовуючи потужні чорно-білі кадри, що нагадують велику школу неігрового радянського кіно».

Аліна Горлова зі свого боку підкреслила:

«Дуже приємно отримати першу нагороду на Festival dei Popoli, особливо беручи до уваги багаторічну історію цього фестивалю. Вся наша команда радіє такіи? високіи? оцінці нашого фільму».

Нагадаємо, що «Цей дощ ніколи не скінчиться» наразі також приймає участь в найбільшому фестивалі документального кіно IDFA в Амстердамі. Світова прем’єра фільму відбулась на IDFA 19 листопада.

Міжнародна кінокритика так само звернула пильну увагу на фільм.

Авторитетне видання Cineuropa пише про незвичний підхід режисерки до вічної теми війни та миру: «Аліна Горлова надала свіжий погляд циклу «війна-мир» через те, що втілила у чорно-білому зображенні своєрідне розділення на інь та янь, та обрала Андрія головним героєм насиченоії (і частково відстороненоії) притчи».

На думку рецензента сайту Moderntimes.review: «Окрім майстерної режисури, є центральне питання, яке проходить через новий фільм «Цей дощ ніколи не скінчиться» і попередній фільм Аліни Горлової «Явних проявів немає», і саме це питання робить обидва фільми такими переконливими: що спонукає людину служити країні, яка не завжди цінує жертву? Це головоломка, навколо якої камера Аліни Горлової танцює, але ніколи не вирішує остаточно».

Варто нагадати, що фільм є копродукцією України, Латвії, Німеччини й Катару та був профінансований Держкіно України, Латвійським кіноцентром, фондами IDFA Bertha Fund та Doha Film Institute.

Проєкт «Цей дощ ніколи не скінчиться» раніше був відомий у професійній спільноті під назвою «Поміж війн» і створювався майже 4 роки. Режисерка відстежує візуально вражаючу подорож 20-річного сина сирійського курда та українки Андрія СУЛЕЙМАНА у нескінченному циклі війн. Андрій разом із батьком переїхав з розідраної нескінченним кровопролиттям Сирії, але стикається із черговим військовим конфліктом уже на сході України, де він є волонтером Червоного Хреста. Смерть батька стає ще одним випробуванням, тим паче що герой вирішує поховати його тіло в Сирії.

Попередній фільм Аліни Горлової «Явних проявів немає» так само приймав участь в Festival Dei Popoli у 2018. Це історія про боротьбу ветеранки російсько-української війни з посттравматичним стресовим розладом після повернення додому. Стрічка здобула 4 нагороди на фестивалі DocuDays UA у 2017, нагороду «за видатну східноєвропейську картину» на фестивалі DOK Leipzig (Німеччина) у 2018 та була номінована на премію Української Кіноакадемії «Золота Дзиґа» за найкращий документальний фільм у 2019 році.

Прем’єра «Цей дощ ніколи не скінчиться» в Україні запланована на 2021. У Мережі також можна подивитися трейлер фільму.

Інтерв’ю з Аліною Горловою читайте в найближчих номерах нашої газети.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати