Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Підсумки першого змагального дня: Україна без медалей

10 лютого, 22:50
ФОТО РЕЙТЕР

У південнокорейському місті Пхьончхані набирають обертів XXIII зимові Олімпійські ігри. Сьогодні були розіграні п’ять комплектів нагород. Українські спортсмени теж провели свої старти, але втрутитися у боротьбу за призи, на жаль, не змогли.

Третій олімпійський тріумф шведської лижниці

Перший комплект нагород на Олімпіаді-2018 розіграли жінки у лижних гонках (скіатлоні). Вони долали дистанцію 15 кілометрів (половину дистанції класичним, половину вільним стилем). Перемогу в цій дисципліні святкувала шведська лижниця Шарлотт Калла. Це третя олімпійська звитяга спортсменки в кар’єрі. Свою найближчу суперницю, шестиразову олімпійську чемпіонку, норвежку Маріт Бйорген, Калла випередила на 7,8 секунди. Замкнула трійку лідерів скіатлоністка із Фінляндії Кріста Пярмякоскі, яка на попередніх зимових Олімпійських іграх у складі фінської естафетної команди була срібною призеркою.  

Україна у цьому виді змагань була представлена двома спортсменками, які не змогли втрутитися в розподіл нагород.  Тетяна Антипенко  фінішувала 45-ою, відставши від лідера на 4 хвилини 46 секунд, а Марина Анцибор стала 53-ю з часом відставання 5 хвилин 33 секунди.

Українські біатлоністки у спринті без нагород

Найбільше була прикута увага українських уболівальників до біатлону. Саме в цій дисципліні наша збірна розраховує на медалі у власну скарбничку. Та й закордонні експерти напередодні пророкували нашим співвітчизникам нагороди саме в цьому виді спорту.

10 лютого на спринтерську гонку вийшли чотири українки – Анастасія Меркушина, Віта і Валя Семеренко та Ірина Варвинець. Пропускали звітний заїзд, як і повідомлялося напередодні, Олена Підгрушна та Юлія Джима (їх бережуть на інші біатлонні дистанції).

Найкращий результат показала Віта Семеренко – 14-ий. Маючи одну хибу на стійці, вона продемонструвала лише 27-ий час ходом. Інші представниці «синьо-жовтої» команди показали результати, далекі від ідеальних. Валя Семеренко опинилася за межами сорока кращих, посівши 46-у сходинку з трьома колами штрафу та більш ніж двома хвилинами відставання. Анастасія Меркушина при ідентичній роботі на вогневих рубежах фінішувала 55-ю з майже 2,5 хвилинами відставання. А чемпіонка Європи Ірина Варвинець за сумою двох вогневих рубежів «настріляла» п’ять промахів і в підсумку стала лише 73-ю.

Перемогу в гонці святкувала німкеня Лаура Дальмайєр. Представниця Німеччини відстрілялася в «нуль» і закономірно святкувала перше олімпійське «золото» в кар’єрі. Срібною призеркою стала норвежка Марте Ольсбу, яка програла 24,2 секунди лідеру. Для неї олімпійська нагорода стала теж дебютною. Трійку лідерів замкнула спортсменка з Чехії Вероніка Віткова, котра програла трохи більше секунди срібному показнику.

Саночники провели два заїзди

Цього дня спортсмени-чоловіки виконували два кваліфікаційних заїзди на одномісних санях. Україну представляють у цій дисципліні Антон Дукач та Андрій Мандзій. Після двох спроб Антон Дукач іде 26-м, а Андрій Мандзій через падіння посідає останню (сорокову) сходинку.

Проміжним лідером після двох спроб є німець Фелікс Лох, друге місце у представника Австрії Давида Гляйршера, а Роман Репілов із команди «Олімпійські атлети Росії» займає третю сходинку.

Варто зауважити, що в цьому виді спорту буде ще два заїзди, а комплекти нагород розіграють уже завтра. 

Рекорди шорт-треку та медаль ОАР

У шорт-треку спортсмени встановлювали олімпійські рекорди. На жаль, у цій дисципліні Україна не представлена жодним атлетом, хоча самі змагання і без українців видалися більш ніж цікавими. На дистанції 1500 метрів тріумфував кореєць Лім Хе Джун, який встановив олімпійський рекорд. У фіналі «А» його результат склав 2 хвилини 10,555 секунди. Він оновив рекорд свого співвітчизника Лі Джон Су, який показав у Ванкувері результат 2 хвилини 10,946 секунди. «Срібло» у нідерландського ковзаняра Шинкі Кнегта, результат якого склав 2 хвилини  10,555 секунди. «Бронза» у Семена Єлістратова із команди «ОАР», час якого склав 2 хвилини 10,687 секунди.

А от у жінок на 500-метрівці вже в кваліфікаційних забігах аж двічі оновлювався кращий олімпійський час. Спочатку британка Еліза Крісті встановила новий час 42,872 секунди, а вже за кілька хвилин представниця Південної Кореї Чхве Мін Чжон покращила час на 0,002 секунди.

Ковзанярі та стрибуни з трампліна розіграли останні комплекти нагород першого дня

Жінки-ковзанярки бігли дистанцію 3000 метрів. У цьому забігові тріумфували лише нідерландки, які фінішували на відстані менш ніж секунда одна від одної. «Золото» у Карлін Ахтеректе з часом 3 хвилини 59,21 секунди, «срібло» у Ірен Вюст, яка подолала дистанцію за 3 хвилини 59,29 секунди, а «бронза» в Антоінетте де Йонг  (4 хвилини 00,02 секунди).

У стрибках з трампліна комплект нагород поділили німець та норвежці. 22-річний Андреас Веллінгер став олімпійським чемпіоном удруге (першу золоту нагороду він здобув у Сочі). «Срібло» у норвежця Йоганна-Андре Форфанга, бронзова нагорода у його співвітчизника Роберта Юганссона.

Уже завтра спортсмени розіграють ще сім комплектів нагород.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати