Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Покликати весну

У Львові експонують вишукане Ню у живописі і скульптурі
26 лютого, 18:02

Виставку Nu only представляють в галереї «Меланка-арт», що у середмісті Львова – на вул. Лесі Українки, 8. Твори для експонування, а це – живопис, графіка, також – керамічні рукотвори і те тільки, представили і вже дуже відомі митці, і митці-початківці зі Львова та Києва – Володимир Стасенко, Ліза Портнова, Андрій Кириченко, Мар'яна Мотика, Маринка Гандиш, Надія Шепітчак, Юрій Царенко, Олексій Абрамов.

Відразу ж варто зазначити, що виставки еротичних робіт у «Меланці-арт» відбуваються щороку у переддень Дня святого Валентина. Цього разу у показі і роботи митців, з котрими галерея вже мала співпрацю, і таких, котрі виставляються в такій компанії уперше.

Справжньою родзинкою в товаристві мистців Nu only у «Меланці-арт» називають Володимира Стасенка – заслуженого діяча мистецтв України, кандидата мистецтвознавства, професора, добре знаного в Україні і далеко за її межами.  Художник займається візуальним мистецтвом, станковим живописом, графікою, книжковою ілюстрацією, графічним дизайном, є учасником міжнародних та всеукраїнських наукових конференцій, пленерів та майстер-класів, членом журі міжнародних виставок та конкурсів, куратором та організатором вітчизняних та міжнародних мистецьких проектів, виставок, серед них міжнародні у Естонії, Казахстані, Латвії, Німеччині, Польщі, Російській федерації, Угорщині, Словаччині, Туркменістані, Чехії.

Цікавими, кажуть, є й роботи випускниці Львівської академії мистецтв та КДІДПМД ім. Бойчука Марини Гандиш, яка займається художніми практиками експериментального характеру, які полягають у поєднанні різних матеріалів (керамічної маси, рослин, цифрових технологій). У фокусі інтересів Марини – дослідження процесу виникнення підсвідомих образів та трансформація їх під час матеріальної реалізації.

Як про феєричну, багатогранну мисткиню, що походить зі славної мистецької родини Мотик, говорять у «Меланці-арт» про Мар'яну Мотику –  учасницю регіональних, всеукраїнських та міжнародних виставок, симпозіумів, пленерів та арт-фестивалів. Творчість Мар'яни розмаїта – пейзажі, портрети, графічні роботи (ліногравюра, мецо-тинто), і кераміка, малярство на склі.

Не менш цікаві й інші автори показу.

А от «найспекотнішим» учасником Nu only у «Меланці-арт» називають скульптора Юрка Царенка, який неодноразово виставлявся у цьому арт-просторі, перебуває в постійних творчих пошуках, багато експериментує та щоразу дивує неповторними арт-об'єктами. Чому «найспекотнішщим»? Відповідь на це запитання можна отримати, завітавши до галереї.

«Тема Ню нав’язує до класики, до античності і стимулює розвиток форм у  мистецтві. Упродовж століть Ню є одним із основних жанрів в мистецтві, – зазначив на відкритті виставки мистецтвознавець, історик мистецтва Роман Яців. – Ця експозиція багата на те, що автори рефлексують цю тему відповідно до їхнього професійного досвіду, їхніх ціннісних настанов в площині еротики, в площині наготи, в площині тих форм, які представляють красу і гармонію. Ми можемо бачити різні напрацювання, різні підходи, і це якраз дуже велика перевага такої виставки. Звичайно, стосовно кожного твору можна говорити багато, бо кожен автор демонструє своє розуміння пластичної форми, бо ставив перед собою індивідуальну творчу задачу. Я бачу серед експонатів багато класичних парафраз, багато способів інтерпретації мотиву жіночого тіла, різні пластичні підходи до трактування цієї теми, а також певну модифікацію, яка дає змогу робити ці паралелі, виводити на культурно-антропологічні контексти. Ця експозиція має значення і як певний тренінг кожного автора, який перевіряє свою професійну спроможність, але разом із тим – і певні власні ліричні, поетичні, філософічні рефлексії. Я думаю, що ця виставка буде цікава для глядачів різних досвідів і вікових категорій». 

Виставка зображень оголеного людського тіла та інтерпретацій на цю тему у виконанні митців зі Львова та Києва у галереї  «Меланка-арт» ще триває, отож її встигнуть оглянути всі охочі. А особливо, кажуть автори Nu only, експозиція має бути цікава тим, хто втомився від примх цьогорічної зими і дуже хоче у весну.

Приходьте. Обіцяють, що буде гаряче!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати