Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

П’ятдесят на п’ятдесятьох

У Львові відкрили збірну Різдвяну виставку
18 грудня, 09:49
РОМАН РОМАНИШИН. «ЗАЙЧИК НА МАЙДАНІ»

У тому ж місці в той же час! Уже тринадцять років поспіль арт-галерея «Зелена канапа» (вул. Вірменська, 7) пропонує львів’янам і гостям міста поринути у Новорічно-Різдвяну атмосферу, створену художниками різних жанрів і стилів, і це живопис, графіка, скульптура, художнє скло, дерево, ляльки і витинанки.

Авторів (не повірите!) аж п’ятдесят. А з огляду на доволі скромну площу «Канапи» (п’ятдесят квадратів) це дуже багато! Але це не рекорд — бувало й більше. Наприклад, минулого року — 2018-го свої твори виставляли п’ятдесят три художники. Така собі мистецька Різдвяна рукавичка. Про це «Дню» розповіла художниця, мистецтвознавиця і галеристка Олеся ДОМАРАДЗЬКА. І додала, що більшість авторів — львів’яни. Є й гості — мистці з Івано-Франківська  та Києва.

Серед постійних авторів Різдвяного показу в «Канапі» такі відомі майстри, як Михайло Демцю, Петро Сипняк, Анна Атоян, Ольга Пильник, Інна Івасюк, Денис Струк, Уляна Нищук, Ольга Кваша... 

Ця виставка — світська. «У нашій першій експозиції були тільки вертепи. Одна з наступних виставок вийшла релігійна — було дуже багато іконопису. Але ж відкрилася поблизу нас галерея, котра спеціалізується суто на іконописі, і я вирішила, що митцям потрібно запропонувати альтернативу світського підходу до святкування Різдва і Нового року, — говорить Олеся Домарадзька. — Тепер у нас у показі є багато чого про традиції святкування, але ж традиції бувають різні. Наприклад, Ніна Резніченко зробила «Карнавал». Петро Сипняк традиційно намалював колядників. Наталя Федоришин намалювала «Святвечір» — кутю, дзбанки з наїдками, трисвічник. У Володимира Богуславського це «Теплий вечір», зимове надвечір’я. В Людмили Богуславської — «Кіт під ялинкою»... Це також традиції, просто це традиції не суто релігійного характеру».  

Поза сумнівом, приверне увагу відвідувачів й робота «Зайчик на Майдані» Романа Романишина, створена за пісенькою «У лісі, лісі темному, де ходить хитрий лис». Зайчик має атрибути майданівця — у нього рюкзак, жовто-блакитний прапор, сокира в руках, поруч — буржуйка для підігріву... Отака цікава інтерпретація сучасної історії.


НІНА РЕЗНІЧЕНКО. «КАРНАВАЛ»


«ПОГЛЯД З МАРШРУТКИ» ОЛЬГИ КРАВЧЕНКО

 

Мабуть, мало кого залишить байдужим і «Погляд з маршрутки» Ольги Кравченко.

Є на цьогорічній Різдвяній виставці й таке, чого не було на попередніх, — це фантастична витинанка скульпторки за освітою Дарії Альошкіної (інтерв’ю з нею див. у «Дні» № 224 від 5 грудня ц.р.).

Не було раніше у показі й робіт зі скотчу — тепер є: відомого експериментатора Олега Давиденка. 

А загалом, хвалиться галеристка, в «Канапі» багато чого було: «У нас були й інсталяції — Петро Сметана робив. У нас не було хіба відеоарту...». Ну то, напевно, буде! Чекатимемо!


ПЕТРО СИПНЯК. «ВЕРТЕП»

Цю Різдвяну виставку можна вважати й такою, що анонсує, позаяк дванадцять її авторів матимуть упродовж року персональні покази в «Канапі», тобто можна зараз побачити їхні роботи і потім чекати на індивідуальний показ. Також, говорить Олеся Домарадзька, вона зібрала цього разу під одним дахом таких майстрів, котрі упродовж року, що минає, чимось відзначилися, мали якісь нагороди, премії чи, приміром, брали участь у виставках світового масштабу. Як-от, наприклад, Володимир Богуславський, котрий отримав відзнаку на Флорентійській бієнале. «Я прагнула показати найкращих митців Львова, — говорить галеристка. — Звичайно, не всіх, бо в нас занадто маленька площа».

По Новорічно-Різдвяний настрій до «Зеленої канапи» встигнуть прийти всі охочі — показ триватиме до 12 січня. Вхід — вільний.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати