Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Саме такі фотовиставки потрібні Львову»

Обрані з найкращих світлини XVIII Міжнародного фотоконкурсу «Дня» представлено на головній площі міста
21 червня, 10:51

«А я вже була цього року на вашій фотовиставці. Вона в головному корпусі нашої Львівської політехніки була розміщена, — усміхаючись зізнається студентка Соломія, яка якраз на площі Ринок чекала на свою колежанку біля стенду з фотографіями «Дня». — Приємно здивована, що світлини тепер можна переглянути і в самісінькому центрі Львова. Ще раніше, побачивши ці роботи в своєму університеті, подумала, що було б чудово, якби їх розмістили ще деінде у Львові, аби якомога більше гостей міста на них поглянули. Хоча хотілося б, аби тут розмістили абсолютно всі фотографії».

Місяць виставки найкращих світлин XVIII Міжнародного фотоконкурсу «Дня» у Львівській політехніці завершився, проте Дні «Дня» у Львові продовжуються. Тепер світлини стали ще ближчими до львів’ян і гостей міста. З ініціативи мера Львова своє продовження виставка отримала на головній площі міста. Від вівторка, 20 червня, вибрані найкращі фотографії розмістили на спеціальних стендах безпосередньо біля входу до Ратуші.

Кажуть, що у всіх львів’ян розмірений і неквапливий темп життя. Це радше стереотип. Справді, навіть в полудень у будній вівторок на Площі ринок чимало тих, хто, здається, нікуди не поспішає або взагалі сидить собі спокійно в кав’ярнях. Однак їх видають надто допитливі погляди. Це звичайнісінькі туристи. Саме вони найчастіше і підходили до стендів «Дня». Львів’яни ж у будній день усі в справах, тому зазвичай діловито «пролітали» повз Ратушу. А Максим разом зі своєю дівчиною Веронікою нікуди не поспішає. Пара з Кропивницького приїхала до Львова вперше. Утім, тут вони познайомилися не лише з містом Лева.

«Чесно скажу: ці фото і є моїм знайомством із виданням «День». Я насправді вперше бачу, аби газета організувала таку фотовиставку. Мені здається, більшість наших ЗМІ переслідує інші цілі, які важко назвати просвітницькими. Тут зовсім інша справа. Фотографії цікаві та пізнавальні. Сьогодні такі ініціативи дуже актуальні. Обіцяю стежити за вашими проектами надалі», — відзначає кропивничанин Максим.

«Головне враження — якість робіт. У нас чимало сьогодні є банального мистецтва заради мистецтва. Малюють щось незрозуміле, фотографують щось абсурдне. І все це ще з претензіями на дотичність до високого, хоча такі твори не мають жодного ні мистецького, ні змістового значення. Представлені на цій виставці фотографії — зовсім інша справа. Очевидно, що в кожній з них закладене певне повідомлення, яке нам — глядачам — треба розгадати і зрозуміти. Це зацікавлює, інтригує, а головне — заохочує думати. Нині це, на жаль, велика рідкість, тому такі проекти надзвичайно важливі», — резюмує пані Роксолана, розглядаючи фотографію «Берегиня» Анни Чапали.

«Львів — туристичне місто. Тут раді, як мені здається, кожному. Але кожен їде сюди за чимось своїм. Хтось у кав’ярні, ресторани та на фести, а хтось заради архітектури, особливого духу міста. Невибагливий турист пройде повз ці фото і не зупиниться. А той, хто приїхав справді дослідити місто, впевнений, присвятить свій час перегляду світлин. Саме такі фотовиставки потрібні Львову. Шарм цього міста в деталях. Ця експозиція світлин та інші мистецькі проекти просто неба і є цими деталями», — зауважив пан Орест, який приїхав із Луцька до міста Лева в гості до друзів.

«Враження від фотографій? Знаєте, я 5 хвилин тому якраз гортав стрічку свого «Інстаграму». Уже давно дійшов висновку, що в сучасному світі, де всі по 10 разів на день щось постять в соціальні мережі, дуже багато сміття, якщо можна так це назвати, то фотосміття. Ось побачив вашу виставку — і легше стало. (Сміється.) Фотографія — це серйозна річ насправді. Такі виставки не дають нам забути про це», — ділиться думками студент Остап.

«Та Львів сам по собі — суцільна виставка. Однак конкретно ці фотографії відрізняються на тлі всього іншого в місті. Вони правдиві та натуральні. Тут немає штучності. Тут є радість і сум, біль і щастя, а головне — на всіх фото є надія», — говорить пані Оксана, яка якраз завершила перегляд усіх фотографій.

«Ці фото нагадують нам про наші непрості реалії. Тут є промінчики надії та конкретний заклик до боротьби на всіх фронтах», — небагатослівно, проте дуже влучно прокоментувала пані Ореста.

Ознайомитися з фотовиставкою «Дня» на головній площі Львова можна буде ще протягом місяця. Тому якщо в цей період дорога вас заведе до львівської Ратуші, скористайтеся цією чудовою нагодою.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати