Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Шедеври під мікроскопом

В українського майстра Миколи Сядристого з’явився послідовник в Англії
01 лютого, 00:00

Роботи скульптора Вілларда Вігана такі крихітні, що вам знадобиться мікроскоп, щоб їх розгледіти. Без допоміжних засобів мікроскульптури Вігана не побачиш.

Та варто лише збільшити їх — і перед глядачем відкривається дивовижний світ художника.

Віган із Бірмінгема (Англія) використовує в своїй роботі крихітні саморобні інструменти, повідомляє АР.

Скульпторові доводиться працювати, затамувавши подих, і торкатися до матеріалу лише між ударами серця, бо інакше він ризикує все зіпсувати.

Віган страждає на дислексію, але на цифри цей недуг не поширюється, тому скульптор радо вирізує числа на зернинах рису, піщинках і крупинках цукру.

Виготовлення однієї мініатюрної скульптури часом займає декілька місяців.

Сьогодні у світі не так багато людей, які здатні підкувати блоху.

Серед них, крім героя знаменитої повісті М. Лєскова «Лівша», відомий український майстер мікромініатюри Микола Сядристий.

Серед робіт Сядристого є троянда діаметром 0,05 (!) міліметра, поміщена у відполіровану зовні й усередині людську волосину, і шахівниця, на якій мініатюрними золотими фігурками відображено партію Альохін — Капабланка.

Дивовижний експонат — модель фрегата «Червоні вітрила» завдовжки 3,4 мм, яка складається із 337 деталей.

Оснащення цього кораблика в 400 разів тонше за людську волосину!

Свої роботи майстер робить власноручно, використовуючи для кожної роботи особливу технологію. Майже всі роботи Миколи Сядристого розміщено в Музеї мікромініатюр, який розташований у Києві на території Києво-Печерської лаври.

Найпопулярніші експонати — портрет космонавта Юрія Гагаріна, вирізаний із тернової кісточки, найменший у світі діючий електромотор, підкована блоха, караван верблюдів у голковому вушку, найменший напис, зроблений рукою людини — автограф на зрізі волосини та балалайка в маковому зерняткові.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати