Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Скіфське золото повернулося до Києва

Кримські експонати залишаться в Амстердамі до рішення суду
09 вересня, 16:50
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Учора кияни та гості столиці змогли вперше побачити скіфське золото після повернення в Україну. Усі 19 експонатів Київського музею історичних коштовностей України, серед яких скіфський шолом, золотий скіфський меч та піхви до нього, сарматські коштовності та інші предмети, вже на території Києво-Печерської лаври. Частина з них повернулася на своє місце в постійній експозиції музею, а частина — до фондів. Експонати музеїв Сімферополя, Керчі, Бахчисарая та Херсонеса залишатимуться на місці останньої виставки до юридичного вирішення питання через суд.

 Людмила СТРОКОВА, завідувач Музею історичних коштовностей України:

— У 2012 році розпочався проект «Крим — золотий острів у Чорному морі», в якому взяли участь чотири музеї Криму та Музей історичних коштовностей України з Києва. Основну частину, 565 експонатів, для цієї виставки було надано кримськими музеями, наш музей відправив туди 19 експонатів. Виставка розпочалася 3 липня 2013 р. у Бонні (Німеччина), а в кінці січня 2014 року вона переїхала до Амстердама (Нідерланди). Згідно з договором, ця виставка мала закінчитися 28 травня, але Музей Аланда Пірсона (археологічний музей університету Амстердама) вирішив, що виставка дуже цікава, й її треба продовжити на літо. Тому в день відкриття виставки, 6 лютого 2014 року, всі директори музеїв, які брали участь у виставці, підписали додаткову угоду, і виставку було подовжено до 31 серпня. В останній день виставки ми вилетіли до Амстердама й 4 вересня повернули наші експонати в Україну.

Страхова вартість 19 київських експонатів складає майже 11,5 мільйона євро, а страхова вартість кримських 565 експонатів — 1,5 мільйона євро. Така різниця в оцінці через те, що київський музей надав експонати, вироблені з золота, срібла та бронзи, а серед експонатів кримських музеїв не лише вироби з дорогоцінних металів, а й камінь, кераміка, скло, кістка. Київські експонати датовані IV століттям до нашої ери (скіфські матеріали) та I століттям нашої ери (сарматські матеріали). Зокрема це золотий скіфський шолом, золотий скіфський меч та піхви до нього, а також сарматські коштовності: прикраси та предмети побуту.

20 серпня музей Аланда Пірсона зробив офіційну заяву, яка розміщена на їхньому сайті, про те, що вони не можуть на себе взяти відповідальність за передачу кримських експонатів Україні чи Криму,  це має визначити суд. Тож були дуже обережними в момент підготовки до перевезення київських експонатів — багато охорони, не допускали нікого стороннього до музею, навіть пресу. Два працівники нашого музею їздили забирати ці експонати, адже, згідно з угодами, демонтувати київські експонати можуть тільки наші музейники. Потім ми перевіряли стан виставкових одиниць, приймали їх, підписували акти української та голландської сторін, складали ящики з експонатами у спеціальний контейнер. А 3 вересня ми виїхали автомобілем до Франкфурта, де пересіли на літак до Києва. Експонати вже виставлені на свої місця у трьох виставкових залах, вони вже доступні для огляду киянам та гостям столиці. В Амстердамі за півроку цю виставку відвідало близько 35 тисяч людей. У день закриття був просто аншлаг. У Бонні приблизно стільки ж людей побачили наші експонати.

На мою думку як музейника і громадянина, Крим на сьогодні є тимчасово окупованою територією, яка є частиною України. Культурна спадщина з кримських музеїв, що знаходиться в Амстердамі, є частиною музейного фонду України. Тому ця експозиція має повернутися тільки в Україну. З огляду на те, що у нас є закон про окуповані території, у міжнародному праві також є документи щодо цього, культурна спадщина не може ввозитися на окуповані території. Вона має тимчасово зберігатися на території України. Кримські експонати залишаються у спеціальних вітринах, опечатаних ще у лютому під час монтажу виставки. Її не демонтують, але закривають від глядачів. Страховка всіх експонатів закінчується 20 вересня, а з 21 вересня амстердамський музей зробить нову страховку на кримські експонати власним коштом, а той, на чию користь буде прийнято судове рішення, муситиме відшкодувати музею витрати. Зараз працює міжвідомча робоча група, до якої входять представники п’яти міністерств і яка має вирішити юридичні питання з представниками Амстердама. Офіційна позиція Нідерландів, що Крим — це українські тимчасово окуповані землі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати