Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Створити настрій

Заньківчани запрошують на постановку, де живий оркестр, яскраві костюми, багато пісень, танців і гумору
24 лютого, 17:59

Сьогодні у Львівському національному українському драматичному театрі ім. Марії Заньковецької відбудеться перша прем’єра нового театрального року, і це – сатирично-фантастична повість Григорія Квітки-Основ’яненка  «Конотопська відьма».

Написана 1833 року, опублікована 1837-го у другій книзі «Малоросійських оповідань» письменника. Постановку, події якої розгортаються у XVIII столітті, а головними героями є сотник славної конотопської сотні Микита Уласович Забрьоха, його писар Прокоп Ригорович Пістряк та відьма Явдоха Зубиха, здійснив заслужений діяч мистецтв України Вадим Іванович Сікорський. Інсценізація – Богдан Жолдак. Музика – Ігор Поклад. Художник – Наталія Тарасенко.

Вистава зроблена на два склади. У ролі Забрьохи – Степан Глова та Олександр Норчук, у ролі Пістряка – Василь Коржук та Назар Павлик, відьма Зубиха – Андрій Войтюк та Назарій Московець, Олена – Наталія Боймук та Інна Калинюк. 

Репетиції «Відьми» мали розпочатися ще у липні. Перекладалися кілька разів через усім відомі обставини – пандемію коронавірусу.  Стартували на початку січня. За словами Вадима Сікорського, обираючи матеріал для постановки, він шукав настрою: «Є театр, який займається складними питаннями, є театр, який інформує, є театр, який вчителює, є театр, який творить настрій. І в тій ситуації, в якій ми всі опинилися, зокрема – і я, хочу хорошого настрою. Хочу позитиву. А цей матеріал – наскрізь позитивний. Абсолютно позитивний. Він може творити усмішку, добрий настрій – усі плюси, які людина би хотіла. Не знаю, чи мені це вдасться зробити, бо не хочу забігати наперед. Але те, що цей матеріал здатен це зроби ти – правда!».

Як перебігав репетиційний процес «Конотопу», можна дізнатися з публікації в «Дні» у №11 від 26 січня – «Заньківчани розпочнуть прем’єрний відлік-2021 з української класики і позитиву».

Перший прем’єрний показ відбудеться, повторюся, сьогодні, 24 лютого. Наступні – 27 та 28 лютого. У театрі хваляться, що лютневі квитки на «Конотопську відьму» вже продано, але є ще квитки на 7, 13 та 21 березня: «Не пропустіть!».

І вже варто зазначити, що невдовзі на львівського глядача чекає ще одна прем’єра, також – комедія. І також –  на Великій сцені. Це вистава «Віват, Бушон!» (автори – Жан Делль та Жеральд Сіблейрас). Режисера-постановника  заньківчани запросили з Києва – це Ігор Матвіїв. Художник-постановник – Андрій Романченко, новопризначений головний художник Театру Заньковецької, і це перша його робота на новій посаді.

Дійові особи і виконавці: Жак, мер Бушона – Орест Гарда, Ніколя, брат мера – Орест Огородник, Одетта, секретарка мера – Любов Боровська та Валентина Щербань, Робер Флапі, чиновник ЄС – Роман Біль та Андрій Козак.

У літературній частині театру, анонсуючи виставу, зазначають, що всі її події та персонажі є вигаданими, а будь-які аналогії – випадкові: «Легка та весела п’єса створить гарний настрій, водночас змусить замислитися над актуальними питаннями нашого щоденного життя, адже сміятися, дивлячись виставу, ми будемо і з себе».

Про перебіг репетицій спектаклю «Віват, Бушон!», а вони йдуть уже повним ходом, бо прем’єра запланована на 27 березня, – у наступних числах «Дня».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати