Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Сила-гроші-сила

На екрани вийшов новий фільм із циклу «Зоряних воєн»
21 грудня, 10:47

Режисером і автором сценарію «Зоряних воєн. Епізод VIII: Останні джедаї» виступив 44-річний американець Райан Джонсон.

«Останні джедаї» є другими в третій трилогії «Воєн» і починаються безпосередньо після подій, показаних у попередній частині — «Пробудженні сили».

Перший фільм циклу в режисурі Джоржа Лукаса вийшов у 1977-му під назвою «Зоряні війни» з підзаголовком «Нова надія» й мав величезний успіх. Лукас випустив ще три епізоди, які сюжетно передували фільму 1977 року, а в 2015-му, після продажу ним авторських прав на Всесвіт ЗВ студії Діснея, вийшов VII епізод — «Пробудження сили» (режисер — Джей Джей Абрамс). Незважаючи на хороші збори, продовження за своєю художньою цінністю поступалися трилогії 1977—1983 рр. Несподівано освіжаючий ефект справив торішній спін-офф (відгалуження від головної історії) «Ізгой-один. Зоряні війни: Історії» — не казка, як основні фільми, а доволі похмура військова драма. Ще одне нововведення — «Ізгой» — перший епізод «Воєн» з протагоністкою, жінкою. Режисер Гаррет Едвардс, який прийшов з незалежного кіна, дуже доречно відмовився від самих натяків на яку б то не було любовну лінію; єдині ніжні почуття там присутні тільки в парі дочка-батько.

Такий підхід зберігся і в восьмій частини; сильних жінок навіть побільшало. Головною героїнею є колишня сортувальниця сміття, войовниця-джедай на ім’я Рей (Дейзі Рідлі), залучена в боротьбу Спротиву з Першим Орденом, який виступає на темному боці Сили. Ветеранка Керрі Фішер (світла їй пам’ять) все так само грає принцесу-генерала Лею. Помітні також Лаура Дерн (віце-адмірал Холден) і Келлі Марі Тран (рядова Роуз Тіко). В цілому, профеміністічний акцент фільму відрізняє його в кращу сторону від традиційного мачізму голлівудських блокбастерів, але не підкріплений дійсно переконливими акторськими роботами; замість характерів бачимо набори штампів.

Якщо говорити про чоловіків, то запам’ятовується Кайло Рен у виконанні Адама Драйвера — в сьомому фільмі він виглядав дещо карикатурно, а тут таки доріс до власної драми. Новачку «Воєн», Бенісіо Дель Торо, чудово вдався підступний пройдисвіт Зломщик, а ось Марк Хемілл, який зіграв юного Люка Скайуокера в перших трьох «Війнах», тягне роль постарілого розчарованого джедая винятково на мелодраматичних прийомах. На жаль, небагато часу на екрані відведено голові Першого Ордену Сноуку, зіграного майстром втілення негативних персонажів, британцем Енді Серкісом.

Намагаючись дати рівний голос відразу декільком важливим героїням і героям, Джонсон зашкодив цілісності драматургії. Окрім того, в діалогах, як і в «Пробудженні сили» — гори пафосу й сантиментів. По суті, складається враження, що ці 144 хвилини знімалися переважно заради спецефектів. Звісно, кожна частина подібного проекту має бути на порядок видовищнішою за попередню. Баталії тривають на землі, в повітрі і в космосі, люди, роботи, космічні кораблі, гуманоїди, тварини змішуються у вбивчій катавасії. Деякі сцени, як, наприклад, пригоди частини героїв на планеті-казино, виглядають як окремі феєричні новели. Ще одна особливість — багато балачок і картинок на тему магії Сили, яка практично не проявлялася в останніх фільмах. Але на самих лише картинках і патетиці хороше кіно не побудуєш.

Наразі можна стверджувати, що весь цикл опинився в парадоксальній ситуації, коли вищезгадані спін-оффи виглядають привабливіше за магістральний сюжет. Таких фільмів заплановано два: у 2018 та 2020 роках.

Але, в будь-якому випадку, за будь-якого підходу, «Зоряні війни» приречені збирати повні зали. Кожне покоління хоче свою частку легендарної Сили. А Сила має потребу в глядачах. А продюсери — в грошах. А гроші — це сила. Так і замикається коло.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати