Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Сила паростка

Мікрозелень стає дедалі популярнішою в раціоні українців
28 квітня, 10:34

Якщо раніше її можна було побачити переважно в телешоу про високу кухню, то сьогодні ситуація дуже змінилася: мікрозелень та прянощі у горщиках стали частиною домашнього раціону навіть тих, хто живе у багатоповерхівках.

Грядки на балконах серед ужгородок уже реальність, от тільки вирощують там не огірки й картоплю, а м’яту, базилік, тим’ян, пахучий розмарин, мікрозелень соняшника, гороху, редиски, буряка та іншого.

Пряні трави можуть рости у горщиках місяцями, а деякі навіть роками, натомість мікрозелень або мікрогрін усього кілька тижнів. Однак одні й інші допомагають перетворити смак домашніх страв на щось неймовірне, до того ж це надзвичайно корисне свіже доповнення до раціону, особливо у зимовий та весняний періоди.

Ужгородка Юлія Гайович вирощує свіжу зелень та мікрогрін уже сім років. Усе почалося з дитячого дня народження, де доня попросила зготувати безалкогольне мохіто. Для цього Юлії довелося пощипати кущик м’яти, привезений з Угорщини. Після цього ужгородка вирішила спробувати виростити самостійно м’яту й інших сортів. Процес їй настільки сподобався, що найближчі три роки вона займалася тільки різними видами цієї рослини.

«Вже згодом вдома я почала вирощувати й інші трави, першими були розмарин, базилік, тархун, далі мої грядки дуже швидко поповнювалися іншими кулінарними рослинами. Переважно я зрізаю свіжу зелень для різних закладів. Сьогодні, в умовах карантину, надзвичайно популярними та актуальними стали горщики з травами і розсада», — розповіла Юлія.

Серед ужгородок багато тих, хто вже спробував вирощувати пряні трави, а завдяки досвіду Юлії можна значно збільшити асортимент рослин на балконі чи городі, головне, пам’ятати про те, що особливості догляду за рослинами різні, однак кілька місяців усе спокійно може жити в горщику. Так, ароматний базилік та інші трави можуть рости у квартирі й цілий рік, але у зимовий період багато рослин трошки слабшають, тому їх потрібно вчасно розсаджувати та оновлювати. Щодо поливу, можна як розпилювати воду на листочки, так і слідкувати за водичкою у блюдечку, адже різні рослини споживають її по-різному. У м’яті головне її вчасно розділяти і розсаджувати. До слова, деякі саджанці Юлія привезла з батьківщини рослин — Італії та Греції.

«Я вирощую тільки ті рослини, запах яких мені подобається і які я знаю, як застосувати. Наприклад, кінзу вирощую тільки мікрогріном, бо запах дорослої рослини дуже специфічний та інтенсивний. Тут важливою є взаємна любов. У мене було багато сортів м’яти, але з часом від частини відмовилася», — поділилася Юлія.

Про мікрогрін приблизно три роки тому ужгородка довідалася від подруги, яка розповіла про його застосування в ресторанах. «Я спробувала посадити насіння соняшника і гороху. Воно виросло, і сподобався його яскравий смак, який дуже схожий на плід, що згодом мав би вирости з цього паростка. Вдома спочатку поставилися скептично, сказали, «розсаду» смакувати не будуть, однак зараз можуть за раз з’їсти лоток паростків. Гарно росте горох, соняшник, редиска, редька. Вирощую усе я на кокосі, зелень можна зрізати, як тільки проросте на кілька сантиметрів. Оптимальна висота для всіх рослин різна. Наприклад, горох можна зрізати, коли він пустив вусики, тобто 10—12 см, більше вирощувати не варто, змінюється смак. Його можна зрізати, скласти у лоток і тримати у холодильнику, він тривалий час залишатиметься таким же смачним та корисним. Основа, у яку висаджені зернятка, розрахована на те, аби дати їм сили прорости; коли мікрогрін переростає, він втрачає свої особливі смакові властивості», — зазначила Юлія.

Проростають рослини по-різному, горох перед посадкою слід вимочити упродовж доби, готовим до споживання він буде на 12—14 день, тоді як крес-салат можна просто посіяти і вже за лічені дні споживати.

«Головна проблема з мікрогріном — правильно обрати насіння. Не завжди підходить магазинне, дуже часто зі звичних пакетиків половина зернят не сходить. Тому я замовляю насіння з Одеси, конкретно у людини, яка вивчила цей процес досконально. Пан Іван має справжню ферму мікрогріну, тестує найрізноманітніше насіння, купує його у великій кількості й як переконається у надійності, ділиться з іншими прихильниками», — розповіла ужгородка.

Застосовують мікрозелень тільки у свіжому вигляді: додають у салати, коктейлі та смузі. У жодному разі її не можна термічно обробляти, так вона втрачає усі свої корисні властивості. Також часто мікрогрін використовують для прикрашання страв. Для дітей такий продукт корисний, головне — аби сподобався на смак. Найпопулярніші серед малечі паростки буряку, соняшника та гороху, а от через інтенсивний смак із гірчинкою навряд сподобаються гірчиця чи редька. Головна цінність полягає в тому, що свіжі паростки — це концентрат, у якому закумульовано все корисне. Тому взимку і навесні — це неймовірне джерело вітамінів та мікроелементів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати