Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Таких залів було лише два в Європі...

«Інновації — можливість для пам’яток культури стати цікавими та актуальними» — приклад Дубенського замку
05 грудня, 10:27
3D-МОДЕЛЬ ВІКТОРА КОНДРАТЮКА

«Прекрасний приклад: ідентичність і модернізація — в дії», — написала головна редакторка «Дня» Лариса Івшина про 3D-модель інтер’єрів Бальної зали Дубенського замку, яку цієї середи оприлюднив завідувач відділу туризму менеджменту та інвестицій Державного історико-культурного заповідника м. Дубна Микола МАНДЗЮК. Його допис одразу отримав десятки коментарів та поширень. «Вашій увазі представлена передпроєктна пропозиція реконструкції інтер’єрів Бальної зали XVIII ст. у палаці князів Любомирських (ліве крило) Дубенському замку в тривимірній графіці. Розроблена модель стала основою для віртуального туру, який може переглянути кожен охочий, перейшовши за посиланням через QR-код, — повідомив пан Микола. — Звичайно, що модель Бальної зали виконана на даний час без деталей декору та багатьох елементів інтер’єру, але це лише початок робіт. Максимально повне відтворення Бальної зали палацу князів Любомирських є доволі вартісним проєктом, адже варто врахувати багатство та пишність оформлення цього приміщення. Як стверджують історики та експерти, таких залів були лише два на території Європи. Під час проведення Контрактових ярмарків, які відбувалися у місті Дубні протягом 20 років, до Дубенського замку приїжджали повеселитися та насолодитися світським життям найбагатші люди Речі Посполитої».

«Детальна розробка елементів оздоблення та декору інтер’єрів Бальної зали мають документальне підтвердження на основі досліджень, які були проведені під час вивчення архівних матеріалів із польських архівів. Проведені дослідження лягли в основу магістерської роботи студентки Національного університету водного господарства та природокористування Юлії Ягодки під керівництвом доктора архітектури Михайлишин Ольги Леонідівни, — продовжує Микола Мандзюк. — Нині фотографії, креслення та рисунки стали основою створення «чорнової» (робочої) моделі Бальної зали. Розробці такої моделі Державний історико-культурний заповідник м. Дубна завдячує справжньому професіоналу, щирому дубенчанину та великому меценату Дубенського замку — Кондратюку Віктору Олексійовичу. Ця людина дійсно меценат, бо цей проєкт пан Віктор виконав абсолютно безоплатно. На цей факт я й хотів би звернути увагу, бо в наш час не так часто можна зустріти людей, які готові пожертвувати без винагороди свій час і увагу для культури і мистецтва. Це може зробити лише людина, яка духовно є багатою. Прояви підтримки і меценатства є частими у заможних країнах Європи: Англії, Бельгії, Нідерландах, Німеччині, але щоб в Україні... В Україні, на жаль, такі випадки є поодинокими, тому про такі прояви доброї волі громадськість має знати».


3D-МОДЕЛЬ ВІКТОРА КОНДРАТЮКА

«Ідея створення моделі інтер’єру Бальної зали в палаці князів Любомирських може бути доповнена також схожими моделями Трапезної та Дзеркальної залів (розташовуються поряд) для того, щоб кожен відвідувач замку за допомогою сучасних технологій мав змогу потрапити в середовище XVIII ст., здійснивши подорож у часі та просторі...», — завершує фахівець. Як і численні дописувачі «Фейсбук», побажаємо співпрацівникам заповідника не лише успішно доповнити і завершити 3D-тур, а й отримати можливість відновити зазначені інтер’єри у звичній реальності.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати