Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У музеї-садибі родини Антоничів відкрилась виставка скульптур Любомира Яремчука

08 травня, 11:40

У музеї-садибі родини Антоничів, що в селі Бортятині Мостиського району на Львівщині, відкрилась виставка скульптурних робіт Любомира Яремчука «Казка бортятинського лісу».

Представлені композиції «Омита сонцем», «Політ уві сні», «Весняний етюд», «Казка бортятинського лісу» та інші справді перегукуються  з поезією Богдана-Ігоря Антонича – своєю філософською спрямованістю, ліричністю, витонченістю, вільним польотом думки.  А ще – закоханістю у бортятинський ліс, який для обох митців був джерелом натхнення. Батько поета душпастирював у Бортятині, коли той уже був студентом Львівського університету і приїжджав у село на вакації, спілкувався з місцевою молоддю, милувався  навколишньою природою, яка надихала його на поезію.

Львівський і видатний український скульптор Любомир Яремчук народився і провів дитинство в сусідній Судовій Вишні, а ці два населені пункти розділяв бортятинський ліс. Він знає чимало легенд і про цей ліс, і про Святий дуб, який ріс у ньому, теж милувався його природою і маленькими водоспадами у лісі, які, як виявилося, мали вирішальний вплив на його подальший життєвий вибір. Скульптор зізнався, що ще маленьким хлопчиком  любив спостерігати, як вода, що спадає з висоти, змінює форми невеликих шматків глини і творить чудернацькі скульптури… Нині  Любомир Яремчук є автором багатьох пам’ятників, скульптурних композицій, меморіальних дощок чималій плеяді видатних українців, а на виставці у Бортятині представлені невеликі камерні скульптури останніх років і фотографії робіт Любомира Яремчука, які уже займають своє достойне місце в різних куточках України та за її межами.

Як зазначила на відкритті виставки кандидат мистецтвознавства Інна Прокопчук, «уже ці роботи Любомира Яремчука є безцінним внеском у скарбницю сучасного українського мистецтва. Його пластика – то вільне пересікання форм, смислів… Майстер віртуозно передає гнучкість дівочого стану, і це все в нього персоніфікується із красою пробудження природи, із таємницею самої землі, матері нашої. Захоплює у цих творах глибоке звучання мелодики, вільне пересікання  форм – як жорстких об’ємів, так і надтендітних ліній у цій пластиці. Творчий доробок Любомира Яремчука з будь-яких поглядів і оціночних критеріїв просто вражає. Останні роки творчості скульптора презентовані камерними роботами».

На відкриття виставки до музею-садиби родини Антоничів, який є філіалом Львівського музею історії релігії, прибули гості зі Львова та  із сусідньої Польщі. Теплі слова про творчість Любомира Яремчука говорили  завідувач кафедри дизайну Національного лісотехнічного університету України  Володимир Прусак, голова фундації лемківських досліджень Наталка Криничанка, актриса Наталія Лісова, декан історичного факультету ЛНУ ім. І.Франка Роман Шуст, який закинув думку, що уже час мати у Бортятині пам’ятник Богдану-Ігорю Антоничу роботи Любомира Яремчука. Присутні прийняли це з гумором, але й водночас замислились, особливо –  голова місцевої об’єднаної територіальної громади…

Заслуженого художника України, скульптора Любомира Яремчука називали «Омаром Хаямою у камені, «українським Роденом» і ще багатьма іншими метафорами та епітетами. Й недаремно, адже у  його творчому доробку – понад  сто монументальних творів: пам’ятники ансамблевого, статуарного та портретного типів, меморіальні таблиці, декоративні садово-паркові композиції, цвинтарна пластика. Монументальні твори встановлені в Україні та за її межами. Він є автором пам’ятників князям Ярославу Осмомислу, Володимиру Великому та Ярославу Мудрому в історико-скульптурному комплексі «Слов’янський сад» у Володимирі-Волинському, пам’ятника Іванові Франку та художньо-меморіальних таблиць Лесі Українці,  І. Горбачевському, А. Гнатишину у Відні, пам’ятників Степанові Бандері у Дрогобичі, гетьману Петру Сагайдачному у Кульчицях на Львівщині, Іванові Франку в Івано-Франківську, Михайлові Грушевському у Львові, Тарасу Шевченку у Коломиї, Бережанах, Верховині та  в інших містах, Володимиру Івасюку в Кіцмані. Багато композицій скульптора зберігаються у музеях, картинних галереях та  в приватних збірках. Скульптурні портрети Михайла Грушевського та Івана Франка знаходяться у залі офіційних прийомів Посольства України у Відні.

Любомир Яремчук – лауреат обласної премії в галузі літератури та мистецтва (1983 та 2017 роки), заслужений художник України.

…На відкриття виставки до Бортятина завітав із сусідньої Польщі історик, письменник, головний редактор українського часопису Підляшшя «Над Бугом  і Нарвою» Юрій Гаврилюк, дослідник українських етнічних територій, які після Другої світової війни опинилися в межах сьогоднішньої Польщі. У цих краях народилися люди,  які увійшли до всеукраїнського пантеону видатних особистостей: Михайло Вербицький, Михайло Грушевський, Богдан Ігор-Антонич та  ще багато інших. Гість презентував цікаві  матеріали про родину поета і ті місця, де він прийшов на світ. Батько Богдана-Ігоря Антонича душпастирював у кількох селах тодішньої Перемиської єпархії, й в деяких донині збереглись старі церкви, які є безцінними пам’ятками для сьогоднішніх українців, бо там – дух родини Антоничів, дух самого поета. Представлені матеріали ляжуть в основу нового туристичного маршруту «Стежками Богдана-Ігоря Антонича».

Виставка робіт Любомира Яремчука експонуватиметься у  музеї-садибі родини Антоничів в Бортятині до  20 червня.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати