Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У «Всесвіту» з’явився власний сайт

Завдяки читачу «Дня»
23 березня, 00:00

Наприкінці січня (див. № 14 «Дня») наша газета надрукувала «Відкритий лист до Президента України Віктора Ющенка з нагоди 80- ліття найстарішого українського часопису — журналу іноземної літератури «Всесвіт», в якому від імені редакції і читачів головний редактор «Всесвіту» Олег Микитенко звертався до глави держави і його соратників з вимогою не дати загинути виданню. Після того на адресу головного редактора «Дня» Лариси Івшиної надійшов лист з подякою за публікацію від заступника головного редактора «Всесвіту» Юрія Микитенка, у якому повідомлялося, що результатом публікації стала поява веб-сайту видання (www.vsesvit-journal.com). «Один хлопець з Канади, — пише Юрій Микитенко, — прочитавши листа, запропонував створити і адмініструвати сайт — безкоштовно. За це має — також безкоштовно — передплату на журнал. І всі задоволені».

До речі, як повідомляється на самому сайті, на початку березня «головний редактор часопису, заслужений діяч культури Олег Микитенко був запрошений до Кабінету Міністрів України, де в нього відбулася продуктивна й дружня зустріч в офісі віце-прем’єр- міністра України з гуманітарної політики Миколи Томенка. Керманича «Всесвіту» запевнили, що український Уряд знає і цінує наш часопис, його найвищі керівники ознайомлені з Відкритим листом до Президента, і мають бажання підтримати видання... наслідком зустрічі стала тверда обіцянка розглянути проект заходів, які б допомогли виданню власними зусиллями розширити свій вплив на українське суспільство». Що ж, приємно, що і «День» був причетний до того, що уряд звернув увагу на проблеми часопису.

А Юрій МИКИТЕНКО на наше прохання розповів про те, чим може порадувати читачів ювілейний, січнево-лютневий номер «Всесвіту», який ще є у продажу. (До речі, цього року видання можна придбати у пресових кіосках Києва і Житомира та цих областей, а також — згодом — у Львові, в книгарні Наукового товариства ім. Т. Шевченка). «В центрі уваги номера 1-2 за 2005-й рік — роман «Молодість» Нобелівського лауреата 2003 р. південноафриканського письменника… Прізвище цього автора викликало цілу дискусію в редакції, наслідком якої стало звернення до Посольства ПАР в Україні, до Британської Ради, професорів Колумбійського, Пенсильванського і Київського університетів, до Нобелівського комітету. Річ у тім, що бурське ім’я Джона Максвелла Coetzee не так просто передати українською мовою. Варіантів було кілька: Кеце, Кьоце, Кудзі, Куці, Кутсіа тощо. Росіяни, наприклад, пишуть його як Кудзее, тоді як дифтонг —oe- в англо-бурcькій традиції Південної Африки відповідає німецькому «умляуту» — «U» і читається як «ьо». Отож дискусія привела до того, що редакція спинилася на варіанті Джон Максвел КЕТЗЕ, який став компромісом цієї фахової дискусії. Читач побачить в номері першу частину блискучого роману «Молодість», що розповідає про формування особистості сучасного молодого чоловіка, який подорожує світами, повними різних викликів і спокус.

Романтично-психологічна повість всесвітньої слави британського прозаїка Герберта Бейтса розповідає про палке кохання в симпатичному бунгало під кронами тропічних пальм на золотому острові Тихого океану. А добірка з десяти модерних психологічних оповідань німкені Дженні Ерпенбек — онучки знаменитого Фріца Ерпенбека — доповнюється захоплюючою короткою науково-фантастичною повістю американця Майкла Свонвіка.

У розділі високої класики — метафізичні вірші британського поета початку 17 ст. Джорджа Герберта, якого Т.С.Еліот називав «найбільшим поетом».

Розділ критики і публіцистики презентують цікаві спогади Олега Микитенка про знаменитого перекладача Миколу Лукаша і, без перебільшення, блискучий гострий нарис Миколи Шатилова під назвою «Десять празьких листів», де розкривається сучасна Чехія у її ставленні до України та в усій повноті привабливих і не привабливих сторін суспільного життя цієї центральноєвропейської країни. Свіжий «Всесвіт» презентує також інші матеріали, що, як уважають в редакції, припадуть до смаку читачам».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати