Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Уперше за 400 років

У Львові реставруватимуть Скорботного Христа з каплиці Боїмів
01 грудня, 14:44

Інформацію про обстеження й імовірний демонтаж задля реставрації фігури Ісуса з родинної усипальниці Боїмів оприлюднило кілька тижнів тому управління охорони історичного середовища Львівської міської ради. «Реставратори визначатимуть стан каменю, з якого виконана скульптура, дерева, з якого виконаний хрест, та стан металевого німбу. Пошукають поліхромні сліди або золочення. З’ясують конструктивний стан скульптури та міцність елементів кріплення. Згодом приймуть рішення щодо реставрації: на місці чи в майстернях», – зазначала тоді керівник управління Лілія Онищенко-Швець.

Експерти все ж дійшли висновку про демонтаж. Попередньо, перед тим як опустити Скорботного на землю, його зважили – ваги показали 280 кілограмів, отож для евакуації фігури, яку здійснювали вчора, 30 листопада, до каплиці Боїмів підігнали кран.

«Нашого Скорботного з каплиці Боїмів таки доведеться забрати до майстерні, – коментувала на своїй ФБ-сторінці фото «спецоперації»-демонтажу Лілія Онищенко-Швець. – Втомлений вітрами і дощами, снігами і морозами, він потребує ласкавих рук реставраторів. Дивом пережив червневі буревії, так що не можемо зволікати».


Лілія Онищенко: «Спустили Скорботного на грішну землю».

Виставив фото евакуації й директор Львівської національної галереї мистецтв, у підпорядкуванні якої перебуває пам'ятка. «Нарешті сталося те, що мало статися, але ніхто не відважувався зробити. Далі буде», – написав у соцмережах Тарас Возняк.

Реставрація, звісно ж, потребує коштів. За словами Лілії Онищенко, частину з них зібрав на мистецькому аукціоні Інститут банківської справи, решту виділила фундація «Полоніка». Про яку саме суму йдеться, інформації нема.

Довідково:

Каплиця Боїмів – пам'ятка сакральної архітектури на площі Катедральній, поряд із латинською кафедрою. Одна з перлин пізнього Ренесансу.

Збудована в 1609 – 1615 рр. (або в 1606 – 1615 рр.) над фамільним гробівцем родини львівських патриціїв угорського походження Боїмів. Згідно зі статтею у Вікіпедії, усипальницю замовив і розпочав Георгій Боїм, завершив – Павло Боїм. Усього в каплиці було поховано 14 осіб з роду Боїмів. У другій половині XVIII століття поховання з каплиці Боїмів перенесені на львівські цвинтарі, а ключі від неї, згідно з заповітом Георгія Боїма, передано до катедри.

Із 1969 року каплиця стала відділом Львівської картинної галереї і доступна для огляду.

Скласти враження про цю чудову пам'ятку з перспективою побачити її наживо, колись приїхавши до Львова, можна тут – https://www.youtube.com/watch?v=PJ6mtnde1Wo&ab_channel=IgorMartyniv

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати