Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

В атракційній формі й іноземними мовами

У Львові представили мандрівний виставковий проєкт від Дому Франка
04 жовтня, 09:26

«Franko from A to Z» – це мобільна інтерактивна виставка-лабіринт, яка за принципом абетки представить європейцям культову постать Івана Франка, також – Львів як місто літератури та загалом – феномени української культури.

Автори проєкту – франкознавці Богдан та Наталія Тихолози, які кілька років тому створили абетку-енциклопедію «Франко від А до Я» («Видавництво Старого Лева»), а потім вирішили подати інформацію в атракційній формі й іноземними мовами. Художнє оформлення і 2016-го, і зараз здійснила творча майстерня «Аґрафка».

«Франко для нас – це такий собі лабіринт, і для того щоби знайти входи-виходи з цього лабіринту, варто ознайомитися з творчістю Івана Яковича, – говорить директор Львівського національного літературно-меморіального музею Івана Франка, пояснюючи, чому саме для виставки обрано форму лабіринту.

«По-перше, є в цій виставці інтерактивний елемент, оскільки потрібно знайти з неї вихід-вихід, – говорить менеджерка проєкту Тетяна Продан. – По-друге, деякі елементи будуть рухомі, до них можна буде доторкнутися і дізнатися більше інформації за допомогою деяких маніпуляцій. І це – не тільки розвага, а й певна пошукова робота, яка потребуватиме деяких зусиль. Але все це, звичайно, у формі гри».

Лабіринт заввишки два з половиною метри, а представлено у ньому найрізноманітніші факти з життя Франка. «Вілла Франка розташована неподалік Стрийського парку, де в той час тримали ведмедів, – розповів, зокрема,  Богдан Тихолоз. – Відомо, що Франко полюбляв ходити до парку, аби погодувати ведмедів грушками. От ми й зобразили цю сценку. Також у лабіринті є інші звірі – зі збірки казок «Коли ще звірі говорили», що їх Франко писав для своїх дітей. І серед тих звірів особливо впізнаваний фарбований лис, який супроводить глядача через всю виставку».

«Ми постійно радилися стосовно того, як цій книжці стати виставковим проєктом, – розповідає художник Андрій Лесів. – Також думали над тим, як перекласти нашу абетку «Від А до Я» на абетку «From A to Z», і це насправді була складна робота, тому що доводилося багато чого змінювати і переробляти. Але ми дуже задоволені результатом».

Невдовзі лабіринт поїде в Європу. На мапі виставки нічогенький такий круїз – Будапешт, Відень, Любляна, Загреб.

Виставка-лабіринт супроводжується англомовними та німецькомовними каталогами, екскурсіями та публічними лекціями про творчу спадщину і постать Івана Франка в контексті міжкультурного діалогу між країнами-сусідами.

По завершенні туру європейськими столицями головоломки «Franko from A to Z» від Дому Франка її презентації заплановані і в Україні.

Проєкт реалізується за підтримки Українського культурного фонду.

До слова: абетку-енциклопедію «Франко від А до Я» було відзначено премією «Найкраща книга Форуму видавців-2016». 2017-го видання нагородили премією BIB 2017 PLAQUE на Бієнале художньої ілюстрації у Братиславі. Також цю абетку-енциклопедію визнали найкращою книжкою у номінації «Дитяче свято» і в підномінації «Пізнавальна та розвивальна книга» за версією Всеукраїнського рейтингу «Книжка року 2016». А тепер-от, 2019-го, вона, вперше в Україні втілена у 3D- форматі, розповідатиме про Івана Франка європейськими мовами і сучасними візуальними засобами.

 

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати