Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Від cередньовіччя до сучасних ритмів

19 жовтня, 00:00
ВІДОМА ДОСЛІДНИЦЯ, ЗУСИЛЛЯМИ ЯКОЇ ВІДРОДЖЕНА МУЗИКА УКРАЇНСЬКОГО БАРОКО, ПРОФЕСОР НМАУ ІМ. П. ЧАЙКОВСЬКОГО НІНА ГЕРАСИМОВА-ПЕРСИДСЬКА УДОСТОЄНА ПОЧЕСНОГО ЗНАКУ «ЗА ЗАСЛУГИ ДЛЯ КУЛЬТУРИ ПОЛЬЩІ» / ФОТО АВТОРА

У місті Бидгощі (Польща) відбувся XIV Міжнародний фестиваль і конгрес Musica Antiqua Europae Orientalis, організований Поморською філармонією ім. Падеревського (директор — Елеонора Харендарська). Широко відомий серед знавців та любителів давньої музики конгрес та фестиваль об’єднує найкращих музикознавців та виконавців країн Центральної та Східної Європи.

Від перших років існування конгрес націлений на заповнення «білих плям» в історії старовинної музики, на співпрацю європейських музикологів. Анонси нових відкриттів, обмін досвідом, міжкультурний діалог стали вагомим підґрунтям для розвитку медієстичних шкіл різних країн Європи, в тому числі України.

Цього року науково-мистецький проект MAEO відзначив своє 40-річчя. На урочистостях з нагоди ювілею українську делегацію чекав приємний сюрприз. Вагому роль у діяльності, спрямованій на діалог культур і консолідацію Європи, конгрес визнав за українським науковцем! Відома дослідниця, зусиллями якої відроджена музика українського бароко, доктор мистецтвознавства, академік, професор НМАУ ім. П. Чайковського Ніна Герасимова-Персидська удостоєна Почесного знаку «За заслуги для культури Польщі». Цікавим стали виступи молодих музикознавців Києва: Олени Шевчук, Ольги Зосім та Євгенії Ігнатенко.

Справжнім святом музики виявився ювілейний фестиваль. Були представлені 13 різноманітних концертних програм: від музики Візантії та середньовічної Європи до сучасних творів К. Пендерецького.

Однією з найцікавіших подій фестивалю став вечір «Майстри бароко». Концерти Баха для одного, двох, трьох та чотирьох клавесинів прозвучали у виконанні солістів (Урсула Барткєвіч, Світлана Шабалтіна, Марек Топоровскі, Малгожата Грущиньска) та камерного оркестру Capella Bydgostiensis під орудою Станіслава Галоньского.

Цікаво, що музика Баха виконувалася на копіях автентичних інструментів. Серед солістів була і київська клавесиністка, професор НМАУ Світлана Шабалтіна. Вперше за 40 років існування фестивалю та конгресу Musica Antiqua Europae Orientalis Україну представляли не лише музикознавці, зацікавлені проблемами старовинної музики, але й досвідчені виконавці. А тісна співпраця науковців та виконавців є основою розвитку кафедри старовинної музики НМАУ, яку створила та очолює Ніна Герасимова-Персидська.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати