Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Від «Декамерону» до «Кобзаря»

22 червня, 00:00
«КИЙ, ЩЕК, ХОРИВ І СЕСТРА ЇХНЯ ЛИБІДЬ»

У Музеї книги, в Києво-Печерській Лаврі, відкрилася виставка робіт одного з найвідоміших українських графіків Олександра Григоровича Данченка (1926— 1993), присвячена 80-річчю від дня народження майстра.

Уже перші роботи О. Данченка відрізняються монументальністю задуму — такі офорти серій «Визвольна війна українського народу проти польської шляхти 1648—1654 рр.», «Народні герої України». Композиційна майстерність поєднується в них з точністю і виразністю деталей, знайдених після опрацювання величезного історичного матеріалу.

Одночасно Олександр Данченко став одним iз найбільш самобутніх українських художників книги. Драматичні, виразні і лаконічні ілюстрації художника до «Кобзаря», виконані в техніці ліногравюри. Першою цілісною, повністю створеною ним книгою ілюстрацій, можна вважати роман А. Ільченка «Козацькому роду нема переводу, або ж Козак Мамай і Чужа Молодиця». Потім були створені прославлені цикли графічних робіт до «Декамерону» Боккаччо і «Енеїди» Котляревського.

Сто заставок до «Декамерону», вишукано стилізованих під старовинну обрізну гравюру, відрізняються простотою і ясністю архітектоніки, гармонійністю і при цьому — оповідальною «пізнаваністю». «Енеїду» Олександр Данченко проілюстрував як величний епос — звідси фризова побудова композиції і особлива колористична гама, що нагадує давньогрецьку чорнофігурну кераміку. А втім, все це не заважає своєчасній появі комічних деталей і подробиць.

Серед найважливіших робіт Олександра Данченка, створених в подальші роки, — ілюстрації до таких складних і несхожих книг, як «Історія одного міста» М. Салтикова-Щедріна, «Десять днів, які приголомшили світ» Дж. Ріда, «Незабутнє» О. Довженка, «Прапороносці» О. Гончара.

Останньою, незавершеною книгою Олександра Данченка стала «Божественна комедія» Данте. Уже тяжкохворий, митець створив до великої поеми 33 підготовчих малюнки і 7 гравюр. Усі вони були присвячені першій частині поеми — «Пеклу»...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати