Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Віддана Україні

У Львові представили книжку про життя і творчість Зої Лісовської
18 вересня, 20:32

Видання «Зоя Лісовська: Джерела пристрасті. Малярство, графіка» («Апріорі», 2018) презентували учора, 17 вересня, у дзеркальній залі Львівського театру опери та балету імені Соломії Крушельницької.

Зоя Лісовська-Нижанківська – мисткиня, громадсько-культурна діячка української діаспори (Швейцарія), універсальна творча індивідуальність, представниця славетних аристократичних родин.

Народилася 14 квітня 1927 року у Львові в родині мистця і педагога Роберта Лісовського та композиторки, піаністки і музикознавця Стефанії Лукіянович-Туркевич. Її мистецька індивідуальність формувалася у Празі, Лондоні, Римі та Женеві. Фахову освіту здобувала в академіях Лондона та Рима.

Осібну творчість розпочала від настанов батька, а вже з початку 1950-х років, виробляючи індивідуальне розуміння пластичної форми в малярстві і графіці, розбудовувала власний мистецький світ, позначений особливим поетичним світосприйняттям та національно зорієнтованою тематикою.

Авторка урбаністичних пейзажів, натюрмортів, композицій з людськими фігурами з української тематикою в іконах та вітражах. Основні техніки –  акварель, гуаш, олія в темнуватому колориті, про­ектів афіш і листівок. Виконує ікони у стилі модернізму, поєднуючи традиційну іконографію, експресіонізм з елементами примітивізму. Залишаючи пози й жести персонажів, німби, елементи одягу, трактує їх в авторській експресіоністській манері.

Учасниця художніх виставок від 1952 року. Мала персональні покази у Мюнхені,  Женеві, Ріо-де-Жанейро, Торонто, Нью-Йор­ку, Чикаго, Лондоні, Львові та Одесі.  Проілюструвала повість «Тіні забутих предків» Михайла Коцюбинського, драму-феєрію «Лісова пісня» Лесі Українки, книжки письменниці, перекладачки і драматурга українського походження (Бразилія) Віри Вовк.

«Творчість Зої Лісовської становить цілісну жанрово-видову і смислову структуру, в основі якої – неповторна авторська екзистенція, експресія та пристрасність, – зазначив автор-упорядник книжки «Зоя Лісовська: Джерела пристрасті. Малярство, графіка», історик мистецтва, проректор Львівської академії мистецтв Роман Яців. – У житті Зої Лісовської тісно переплітаються і взаємодіють різні мистецькі таланти – живописця, іконописця, графіка, музичні і театральні здібності. Творчий індивідуалізм Зої Лісовської виростає з перспективи кордоцентризму як об’єднуючої світоглядної прикмети усіх гілок її аристократичного родоводу. В складній динаміці життя, долаючи численні психологічні перепони і родинно-побутові тягарі, мисткині вдавалося і вдається досягати вершин довершеності в розмаїтих естетичних проявах. У цьому – сила і таїна таланту видатної українки».

За словами Романа Яціва, емоційний вулканізм Зої Лісовської, урівноважений духовою саморефлексією, розкрився у множинності жанрів, тем та формально-образних ідей. А паспортом екзистенції й етики авторки стали диференційовані переживання та роздуми. «Кожна ланка творчого універсуму художниці розкриває масштабний духовно-ціннісний імператив, який проектується як на минувшину України, так і на сучасність, – вважає Роман Яців. –  Як естетичне явище мистецтво Зої Лісовської продовжує бути чинником національної ідентифікації авторських почувань, в постійній координації з суто індивідуальними джерелами пристрасті видатної українки».

Варто додати, що Роман Яців дослідив не тільки творчість Зої Лісовської, а й її батька – Роберта Лісовського. 2015 року у видавництві «Апріорі» вийшла книжка «Дух лінії», в якій новаторський творчий досвід художника вивчено у контексті світового мистецького періоду модернізму. Згодом Роман Яців друкував ще один допис, присвячений автору естетичного «одягу» до видатних прижиттєвих книжок Тичини, Самчука, Ольжича і розробник атрибутики Пласту – Роберту Лісовському у газеті «День» (див. публікацію  «Європейський аристократ із Дніпродзержинська» у №155 від 21 серпня 2014 року).

Важливо, що презентація книжки «Зоя Лісовська: Джерела пристрасті. Малярство, графіка» у Львівській опері відбулась за участю самої 91-річної Зої Лісовської.

Про творчість мисткині схвильовано говорили директор Міжнародного інституту освіти, культури і зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» Ірина Ключковська, ректор Львівської академії мистецтв Володимир Одрехівський, письменник, перекладач, вчений Андрій Содомора.

Дзеркальна зала Львівської опери була переповнена охочими зустрітися з мисткинею й отримати автограф.

Під час презентації книжки «Зоя Лісовська: Джерела пристрасті. Малярство, графіка» мисткині від громади Львова вручили Золотий герб. Цією відзнакою міська влада віддячує людям, котрі своєю працею та активною життєвою позицією довели відданість Україні.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати