Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Війна «Оскару» не перешкода, а пацифісти — так

13 березня, 00:00

До дня вручення (23 березня) однієї з найпрестижніших у кінематографі премій «Оскар- 2003» залишилося менше двох тижнів. У зв’язку з можливою воєнною операцією в Іраку організатори вимушені вирішувати дві проблеми: можливість відстрочки церемонії і недопущення перетворення торжеств на антивоєнний мітинг. Керівники Академії кіномистецтва вживають заходів, щоб не допустити появи в телеефірі активних пацифістів. Зі списку акторів, які вручатимуть премії переможцям, уже викреслили таких відомих у антивоєнному русі США зірок Голлівуду, як Сьюзан Сарандон і Джордж Клуні. Водночас керівництву Академії довелося змиритися з присутністю на церемонії Сальми Хайєк, яка виступає проти воєнної операції в Іраку. Актрису номіновано на «Оскар» як «кращу актрису року» за роль у фільмі «Фріда».

Офіційно організатори церемонії заперечують існування «чорного списка», проте продюсер церемонії Джіл Кейц в інтерв’ю газеті Chicago Tribune визнав, що стосовно деяких акторів, які беруть участь у врученні премії, були «деякі обмеження». Зі слів Кейца, він не просить цих акторів «говорити про що-небудь, крім власне премії», інакше він «не доручив би їм вручати нагороди переможцям».

За оцінками американських ЗМІ, подібні побоювання організаторів церемонії досить обгрунтовані. Так, запрошені для вручення премій у 1993 році Сьюзан Сарандон і Тім Роббінс використали свою появу на подіумі для звернення до уряду США прийняти до країни хворих на СНІД гаїтян, а Річард Гір звернувся до лідерів Китаю із закликом покінчити з окупацією Тибету. Цього разу, за деякими даними, організатори «Оскара» чекають пацифістських витівок із боку режисера Майкла Мура, головного претендента на отримання «Оскара» в номінації «краща документальна стрічка». Раніше Мур звернувся з вдячною промовою на адресу уряду Франції за відмову підтримати воєнну операцію в Іраку, коли йому вручали премію за кращий фільм іноземною мовою на кінофестивалі в Парижі. Крім того, отримуючи премію Американської гільдії письменників-сценаристів у Лос-Анджелесі, Мур викликав шквал оплесків своїм антивоєнним виступом, повідомляє РІА Новости.

Продюсер церемонії «Оскара» Гіл Сейтс заявив, що церемонія відбудеться, незалежно від того, розпочнеться війна в Іраку чи ні. Виступаючи перед номінантами на отримання премії в 2003 році, Сейтс сказав, що у разі початку цього воєнного конфлікту до майбутньої церемонії внесуть певні зміни, щоб зробити її більш стриманою. Церемонію вручення «Оскара» ніколи не переносили через війни. Двічі за історію ці торжества доводилося відкладати на кілька днів: через убивство Мартіна Лютера Кінга і замах на президента США Рональда Рейгана, нагадує Інтерфакс.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати