Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Як готувати коня до парадів?

Ще раз про харківський казус. Поради експерта
16 травня, 11:31
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

У «Фейсбуці» триває обговорення смішного, але дуже показового та повчального випадку з генералом української армії, який прокатався верхи на коні на недавньому параді на честь Дня Перемоги в Харкові. Видовищні фото вже котрий день гуляють у соціальній мережі. У вчорашньому номері ми проаналізували цей випадок з точки зору фізичної підготовки та підтримки форми командирським складом наших ЗбройнихІ Сил (стаття називається «Кінь і генерал, або Коли форма має значення»). Сьогодні ми пропонуємо вашій увазі інший аспект — підготовка самого коня до подібних заходів. Із ним теж стався казус — у найвідповідальніший момент він випорожнився прямо на площі під час параду. Але чи винен у цьому кінь? Якою має бути підготовка коня перед урочистими заходами? Відповідає заслужений тренер України з кінного спорту Ольга СИНЬКЕВИЧ:

«Перед парадом:

1. Не годувати кінне поголів’я перед парадом (кавалькадою) або годувати в міру.

2. Після годування і до початку роботи повинна пройти не менше одна година.

3. В анальний отвір раніше вставляли корінь імбиру, кінь несе свій хвіст красиво і гордо, на відльоті і не може випорожнитися.

4. Виводять перед парадом раніше, працюють під сідлом, поки не випорожниться.

5. Вага і зріст вершника відіграють головну і вирішальну роль при центрівці;

6. Уміння зберігати потрібне положення в сідлі, не бовтатися, не давити на загривок і нирки, не «грубити» приводом і шенкелем, тобто не заподіювати коневі болю.

7. Не лякати тварину.

8. Привчати до незвичайної обстановки: музики, великого скупчення людей, транспорту і багато чого іншого.

9. Не передавати коня в чужі руки, що призводить до стресового стану.

Тепер подумайте і почитайте, чому Парад Перемоги в Москві 1945 року проводили не в травні, а 24 червня. Необхідно було відібрати коней, провести з ними щоденні, далеко не п’ятихвилинні тренування під сідлами берейторів, а потім під сідлами учасників параду, тобто Жукова, Рокоссовського, Зеленського та Кликова. Спочатку, проводили тренування і з’їздки коней на плацу, потім ночами на Красній площі за участю оркестру й інших шумових ефектів. Звичайно, генерали постійно тренувалися теж і головне — на різних конях, поки не звиклися до їхніх характерів. У Києві останнім приймав парад на коні маршал В.Чуйков. Щоранку, рівно о сьомій годині, маршал приїжджав на старий іподром (на Печерську), де його чекав приведений зі стайні Суворовського училища вичищений до блиску кінь. Півтори години їзди верхи за будь-якої погоди були святими для генерала. Стрункі, підтягнуті офіцери, які пройшли обов’язкову в ті часи кавалерійську підготовку, істотно відрізнялися від теперішніх. З того часу, коли маршала Чуйкова відкликали до Москви, кінні паради в Києві, а потім і після непередбаченого випадку в Москві, були забуті — пересіли на машини».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати