Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Його називають Галицьким Орфеєм

Львівщина готується відзначити 150-річчя Осипа Маковея
10 серпня, 10:31

Осип Маковей — надзвичайно обдарована особистість, адже він володів не лише словом, а й писав музику до своїх віршів, грав на багатьох інструментах, керував хором і оркестром, а ще — добре малював, то ж недаремно його називають Галицьким Орфеєм. Про свій життєвий вибір Осип Маковей жартома висловився так: «Малювати я не міг навчитися, бо заважала короткозорість і бракувало часу через те, що давав лекції, музики також не міг навчитися, бо бракувало грошей, щоб купити інструмент, і залишилось те, що найменше коштувало: перо, чорнило і папір».

Осип Маковей написав «Марш січових стрільців», історичну повість «Ярошенко», прекрасне й актуальне в наші дні оповідання «Границя», вірш «Брати» — про зустріч на полі бою в часи Першої світової двох українців, які воювали по різні лінії фронту: один — за цісаря, другий — за царя, і лише за ці кілька творів він заслуговує на всенародне визнання, а весь його творчий доробок — це вірші, оповідання, повісті, фейлетони, драматичні та публіцистичні твори, рецензії. Багато з них ще й донині не опубліковано.

...Більше дізнатися про цю непересічну постать нашої культури можна у музеї-садибі Осипа Маковея у місті Яворові на Львівщині. Він розташований у старій хаті (початку ХХ століття) на родинному обійсті Маковеїв. Цю хату на місці старої, де народився письменник, збудували його брати, й сюди Осип Маковей часто приїжджав. По сусідству і досі живуть його родичі.

«На цьому обійсті у подружжя Катерини та Степана Маковеїв 23 серпня 1867 року народився первісток — хлопчик Осип, якого Бог наділив великим талантом, — розповідає завідувачка музею, внучата племінниця Осипа Маковея Даниїла МИСЮК. — Початкову освіту Осип Маковей здобував у польській школі в Яворові, а після неї батьки віддали сина до єдиної на той час в Галичині української гімназії у Львові. Закінчивши успішно гімназію, він вступив до Львівського університету на філософський факультет. Ще у гімназійні роки Осип Маковей познайомився з Іваном Франком, який дуже підтримав молодого літератора. Ця дружба мала вагомий вплив на подальшу долю Осипа Маковея».

У музеї є виписка про хрещення Осипа Маковея отцем Йосипом Лозинським, який теж був видатною постаттю в Галичині, багато доклався до того, щоб у Яворові відкрили українську гімназію. Також тут є чимало старих світлин, які розповідають про життєвий шлях письменника, кілька цікавих експонатів, як-от бронзовий барельєф письменника, який у 1937 році його замовили вчителі Яворівської гімназії у львівського скульптора Е. Прокоповича. Це була перша робота молодого скульптора, яка прикрасила фасад української гімназії, але у 1939 році прийшли більшовики і цей барельєф викинули на сміття. Один чоловік його знайшов, приніс додому і довгі роки переховував. Уже за незалежної України його повернув до музею брат цього чоловіка. Поруч із барельєфом експонується металева пластина з написом польською мовою «вул. Маковея», що свідчить про пошанування його за часів Польщі.

Також у музеї експонуються предмети побуту, меблі, вишивка та одяг, які відтворюють ті часи, у які жив письменник. Цінність цих речей у тому, що вони справді належали родині Маковеїв. Даниїла Осипівна продовжує розповідати: «Після другого курсу університету Осипа Маковея беруть в армію. Він пішов звичайним солдатом, там склав якийсь іспит і через рік повернувся вже офіцером. Почав більше вивчати історію, іноземні мови. Він знав вісім іноземних мов, працював як науковець у Відні, там написав дослідження про Панька Куліша й отримав звання доктора філософських наук. А ось примірники газети «Буковина», яку він редагував. Тут він друкував твори Лесі Українки, Ольги Кобилянської, передруковував твори Шевченка, свої публікував, давав дорогу багатьом молодим, тоді ще незнаним, письменникам. У Чернівцях він також працював вчителем української мови і літератури...».

...Цими днями Яворівщина активно готується до відзначення 150-річчя свого славного земляка. 23 серпня в районному Народному домі «Сокіл» відбудеться урочиста академія. «Цього ж дня проведемо наукову конференцію за участю багатьох науковців та громадських діячів, — розповідає начальник відділу культури та туризму Яворівського райдержадміністрації Володимир БАЛУХ. — Залучаємо нашу районну бібліотеку, яка готує виставку творів Осипа Маковея, а районній раді я накинув ідею повного видання творів Осипа Маковея, бо якщо Яворів цього не зробить, то ніхто не зробить. Потім доведеться чекати хіба 200-ліття письменника... Народний театр готує виставу за творами Осипа Маковея, адже він писав і драматичні твори, наш місцевий композитор написав з десяток музичних творів на слова Маковея, вони теж виконуватимуться під час літературно-мистецького вечора. Також готуємо фотоальбом про нього та фотовиставку, присвячену його життю і творчості».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати