Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

З розкошами різноманіття

Львівська галерея «Зелена канапа» запрошує на святкову виставку
17 грудня, 10:41

Цього року «Зеленій канапі» 14 років. І це означає, що Різдвяна виставка в цьому арт-просторі відбувається вчотирнадцяте. Традиція — то традиція! Долучитися до неї можна з 15 грудня.

Цю виставку справді дуже люблять відвідувачі — і львів’яни, і гості міста. А учасників новорічно-різдвяного показу, попри скромну площу галереї (п’ятдесят квадратних метрів), завжди багато. Наприклад, два роки тому їх було (не повірите!) п’ятдесят три. Тому, говорить власниця «Канапи» Олеся Домарадзька, виставка завжди насичена, ярмаркова — з  вираженими розкошами різноманіття, дуже важливого для відчуття свята. «На експозиції можуть бути твори митців з протилежних таборів. Вони всі поміщаються у мене під одним дахом. Тому кожен, хто прийде на цю виставку, обов’язково щось собі вподобає, бо є зріз багатьох напрямків сучасного мистецтва. Принаймні львівського».    

Загалом упродовж 14 років у різдвяних виставках взяли участь понад 130 художників зі всієї України та з-за її меж, які представили роботи в живописі, графіці, склі, кераміці, скульптурі, авторській ляльці, дереві, левкасі.

Запитую Олесю Домарадзьку, чи відрізнятиметься цьогорічний показ від минулорічних через усім відомі невеселі обставини?

«Змінилося багато чого, — розповідає Олеся Домарадзька. — У минулі роки, коли ця виставка формувалася, я ретельно продумувала тематичне відкриття, запрошувала колядників, купувала «Медівку», щоби почастувати гостей і гарно повеселитися. Зараз офіційного відкриття не було. І тому я заздалегідь подбала про те, щоби зробити Інтернет-розсилку робіт, бо багато хто з постійних відвідувачів наших різдвяних виставок до галереї цього разу не прийде. Тобто карантин вносить корективи. Щодо того, які роботи будуть представлені, то маю зазначити, що, порівняно з минулими роками, змінився настрій. Є тепер тільки дві роботи з вертепами і колядниками. Натомість набагато більше у показі зимових пейзажів. Напевно, так воно зараз вимушено виходить, що мусимо ставати більш інтровертами, ніж екстравертами. І роботи набагато спокійніші, в стриманішій гамі. Набагато менше робіт з ялинками, з ангеликами. Натомість більше робіт, які стосуються зимової внутрішньої гармонії, сімейних цінностей, частково — меланхолії, але в позитиві.  Отакий, новий, у нас цього разу настрій».

Загальна кількість учасників різдвяної виставки 2020 — 2021 — до п’ятдесяти. Художники здебільшого зі Львова. Також  з Ужгорода і Луцька. Серед митців — такі, що кожного року беруть участь у різдвяній виставці в «Зелені канапі». Це Петро Сипняк, Михайло Демцю, Андрій Петровський, Інна Івасюк, Сергій Савченко. Представлять свої твори також Сергій Гай, Дарія Альошкіна, Анна Друль, Дарія Зав’ялова, Сергій Резніченко... Буде в показі й робота самої Олесі Домарадзької з попередньої авторської виставки у «Канапі» — «Вишивальники».  З нових авторів новорічно-різдвяного показу — Вероніка Чередниченко з цікавими кольоровими малюнками, Жанна Петренко з текстилем, Мар’яна Клочко.

Принагідно цікавлюся в галеристки, як справи з відвідуваністю в карантині. «Приходять туристи з цілої України, — говорить Олеся Домарадзька. — Їх не так багато, як хотілося би. Але є. Приходять і львів’яни. Моя виставка «Вишивальники» привернула увагу молодих людей студентського віку. Тобто я не можу сказати, що відвідувачів немає. Мене таке їх число цілком влаштовує. Приходять групками по дві  — чотири особи, дивляться, йдуть. А хвилин через п’ять — десять приходять інші. І це дуже добре. Кількість відвідувачів якось сама собою, природно, регулюється. Мені навіть не довелося вивішувати попереджувальну табличку на дверях про дозоване число глядачів. Бо нема потреби».

А підсумовує розмову Олеся Домарадзька в позитиві, і велике спасибі їй за це: «У березні, коли розпочався карантин, я думала, що все буде дуже печально. Але, слава Богу, життя триває. Мистецтво теж триває. Художники створюють роботи. Виставки формуються. І я сподіваюся тільки на краще. Щодо різдвяної нашої виставки, то мені дуже хочеться створити настрій — святковий, зимовий і домашнього затишку».

По святковий настрій до галереї «Зелена канапа», що на вул. Вірменській, 7, можна приходити до 10 січня. Гарантують!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати