Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Жоден агент з нерухомості не звернувся в поліцію»

«UA: Перший» покаже розслідування британського Channel 4 «Із Росії з готівкою» з Наталкою Седлецькою в головній ролі
16 липня, 12:21

Сьогодні на каналі «UA: Перший» о 21.45 вийде в ефір фільм-розслідування британського Channel 4 «From Russia With Cash» («Із Росії з готівкою») — про російського корупціонера, який відкрито пропонує провідним британським агентствам нерухомості розрахуватися з ними «відмитими» грошима. Зняте режисером Деном Рідом розслідування 8 липня вже вийшло в ефір на Channel 4 і відразу спричинило у місцевій пресі скандал. Цікаво, що одну з головних ролей у стрічці зіграла автор і ведуча спільної програми «Радіо Свобода» і телеканала «UA: Перший» «Схеми. Корупція в деталях» Наталка Седлецька.

За легендою, головний герой Борис приїхав із Росії, щоб купити елітну квартиру в Лондоні за... вкрадені з бюджету гроші. Під час журналістського експерименту його люди зустрілися з п’ятьма рієлтерами, і всі вони погодилися допомогти реалізувати злочинну схему. Роль Бориса зіграв Роман Борисович — член наглядової ради російського Фонду боротьби з корупцією Олексія Навального. А Наталка Седлецька була його дівчиною.

«На Заході такого рівня розслідування готуються півроку-рік. Для нас в Україні це поки недосяжно — у наших ЗМІ обмежені фінансові ресурси та дуже стислі терміни здачі готового матеріалу, — прокоментувала «Дню» Наталка Седлецька. — У Лондоні цей фільм готували рік — від моменту виникнення ідеї і початку організації зйомок — до узгодження сценарію з юридичним департаментом телеканала Channel 4 та виходом в ефір. Ми приїхали на ключовий знімальний період, який тривав два тижні. Ми виконували роль журналістів під прикриттям, що перевтілились у потрібний образ — корупціонера з Росії, його дівчини та нашого фінансового консультанта (Андрій Шуран). Окрему роль тілоохоронця зіграв сам режисер Ден Рід — що дало йому змогу бути завжди на знімальному майданчику — в його сумці була ще одна прихована камера, а ще три — на кожному з нас, плюс кілька камер з вулиці. Ми зустрічались з найкращими агентами з нерухомості на перегляді елітної квартири й розповідали легенду — що наші гроші вкрадені з бюджету Росії, і на них ми хочемо купити житло в Лондоні. Жоден з них не звернувся потім у поліцію як того вимагає закон — а навпаки висловив готовність оформити продаж у повній секретності. Так у Британії відмиваються мільярди фунтів щорічно, і один з найбільших потоків брудних грошей йде з пострадянських країн — зокрема, Росії і України. Зараз після резонансу, що спричинив фільм — у Лондоні починається рух за таку законодавчу зміну: слід для початку як мінімум заборонити продавати британську нерухомість на ім’я офшорних компаній без зазначення реального кінцевого власника».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати