Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Журналісти перебігають дорогу PR-щикам

08 червня, 00:00

У вівторок на конференції в прес-центрі IREX-ПроМедіа Агентство гуманітарних технологій оприлюднило результати досліджень образів українських політиків.

У культуристів (як, проте, і в будь-яких спортсменів) вироблено досить жорсткі характеристики оцінки їхньої форми. По-перше, спортивні показники: жим лежачи, присідання і т.п. А по-друге, чисто естетичні: величина біцепса-трицепса. Виміряти її просто — в сантиметрах. Якщо у фігурі «качання» недолік — йому радять попрацювати з тим чи іншим м’язом, аби виглядати сильним і гармонійним. Повторюємо: у спортсменів це наочно. Чого не скажеш про політиків.

Досить складно оцінити збоку їхню «форму». Хоча зрозуміло, що над поліпшенням останньої працюють цілі штати газет або певні телеканали. Однак важко оцінити результати цієї роботи. Можливо, своєму шефові вони доповідають, що він виглядає «геркулесом» в очах народу, а насправді в тих самих очах він не тягне більше ніж на «дистрофіка». Істина явиться лише на виборах.

Щоб у цю «алхімічну сферу» творення образів політиків внести конкретику і ясність, Агентство гуманітарних технологій, очолюване Володимиром Грановським, провело спеціальне «Дослідження образів політиків». Його основа — опитування серед п’ятдесяти головних редакторів і журналістів київських видань. Список політиків було складено на основі контент-аналізу ЗМІ (за частотою нагадування імен) — усього було оцінено 26 відомих політиків. Оцінити образи пропонували на предмет наявності таких рис: патріотизм, чесність, авторитетність, реформаторство, інтелектуальність, професіоналізм, харизматичність. Володимир Грановський пояснив: «Ми хотіли з’ясувати, що в невеликому київському колі люди думають про образи цих політиків». «Думали» про політиків за 10-бальною шкалою. Дати політикові оцінку 5 балів означало оцінити одну з вищезазначених здібностей як нейтральну, нижче за 5 — негативна оцінка, вище — позитивна. 10 — найвища оцінка.

Найбільшу кількість «десяток» набрав нинішній прем’єр Віктор Ющенко в «номінаціях»: «патріот», «реформатор» і «політик нового покоління». А взагалі-то «десятка» виявилася рідкісною гостею в характеристиках політиків. У такій важливій для них категорії, як «чесність і відвертість», її не отримав жоден. А декого оцінено навіть «нулем» (глибоко негативною оцінкою) — як, наприклад, міністра МВС Юрія Кравченка. Зате сильною рисою його образу стала «авторитетність» — 8 балів. Та характеристика, яка в Наталі Вітренко «нульова». Зате у темпераментної Наталі Михайлівни високо оцінено харизматичність — «вісімка». Така харизматичність зазвичай у народних артистів України!

Ось приблизно такі результати досліджень вийшли у АГТ. Як зазначив пан Грановський, ці результати можна використати для PR-івського поліпшення іміджів політиків. Якщо видно слабку сторону їхніх образів, її можна посилити. Чим, власне, і займається його агентство. Хоча, за твердженням Грановського, їм часто почали перебігати дорогу журналісти, які також бажають «поліпшити» політиків, але за меншу ціну. Уперше про PR-івський ринок заговорили предметно і конкретно. Добре це чи погано? З одного боку, начебто це чесніше, оскільки PR постійно соромилися, пропонуючи йому залишатися «в тіні». З іншого боку, загалом це нагадує узаконений рекламний цинізм, оскільки річ не у СПРАВЖНІХ ХОРОШИХ якостях політиків, а в тому, щоб ПРЕДСТАВИТИ ЇХ ТАКИМИ. Є ринок, є попит. Рекомендації агентства можуть цілком скидатися на рекомендації тренера ( про що ми умовно говорили напочатку) з культуризму: «Вам би я порадив трішки спинку підкачати — заслабко виглядає. А вам — чимсерйозніше зайнятися трапецієподібним м’язом».

Хочеш наблизитися до ідеалу — плати. І поряд з показниками характеристик органічно виглядали б прайси з розцінками. Наприклад, за підвищення на один бал вашого патріотизму ( в суспільній свідомості) — певна сума в у. о., на два — у два рази більше і т.п. Досконалості немає межі!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати