Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Живий міст» і переконливий аргумент

У Києві представили документальний фільм «Український Ліван»
08 вересня, 10:34

26 місяців та зйомки в десятках українських та ліванських місць — саме так відбувалося створення документальної стрічки «Український Ліван», яка вперше відкриє українському глядачеві існування багатовікових, 2000-літніх, історичних і культурних зв’язків між Україною та Ліваном.

— Я намагався показати і українцям, і ліванцям, що ми маємо унікальний фундамент у наших взаєминах:  історію, яка збагачує наші культури, відомих світу постатей, які належать Україні та Лівану. Наприклад, в політичній історії є правителі Лівану, які мають українське коріння», — розповідає автор фільму Надзвичайний та Повноважний Посол України в Лівані Ігор ОСТАШ.

За словами посла, саме його книга «Український Ліван» лягла в основу сценарію однойменного фільму. Однак екранізувати вдалося лише невелику частину з того, про що розповідається у книзі, зате вдалося об’їхати майже всю Україну та Ліван. 

Знімальна група, зокрема режисер — Станіслав ЛИТВИНОВ та оператор-постановник — Михайло ШЕЛЕСТ, — перша іноземна команда, якій вдалося зафільмувати більшість пам’яток з усієї території Лівану, наприклад, Храм Бахуса у Баальбеку, фортеця Сайди, біблійний Сидон, греко-католицькі та православні монастирі Святої Землі, доісторичний фінікійський Біблос та Кедровий гай...

Глядачі також  можуть побачити колишній вигляд, тепер зруйнованого, порту у Бейруті, історія якого поділилася на до 4 серпня 2020 року і після... Була створена благодійна ініціатива «Друзі Лівану», мета якої — допомога постраждалим українцям внаслідок лиха. Загалом від трагедії постраждало 20 українських сімей. До речі, раніше зі зверненням про підтримку ініціативи виступили Предстоятель Православної Церкви України Митрополит Епіфаній і Предстоятель Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав. Також до створення стрічки долучились відомі українські митці, серед яких  співачки Джамала та Ілларія, актриса Римма Зюбіна.

Фільм «Український Ліван» постає перед глядачем як потужний інструмент в інформаційному полі, як переконливий аргумент на політичній та дипломатичній арені. Адже між Ліваном та Україною є теплі дипломатичні взаємини: «Я називаю це «живим мостом» між Україною та Ліваном — це 5 тисяч сімей, які поєднують нас», — додає Ігор Осташ.

Бюджет фільму складає майже 20 тисяч доларів — це кошти спонсорів, меценатів з України та Лівану, а також власні кошти команди. У планах — показати кінострічку в кожному місті, де він знімався в Україні та Лівані. Крім того, команда проекту співпрацювала з різними науковими інституціями, музеями, архівами, бібліотеками...

— На жаль, не все увійшло в кінокартину, але ще буде продовження. Ми зараз знімаємо другий документальний фільм. Він буде розповідати про духовну історію двох країн. Адже ми розуміємо, що ще багато чого є недосказаного і що ще чимало речей треба артикулювати, вимовити в слух. Адже увесь світ має знати, що наші країни — близькі, — каже Ігор Осташ.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати