Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Зустрічі «за кадром»

Кілька цікавих знайомств на фотовиставці «Дня»
31 жовтня, 10:15
«НА ДОТИК» / ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «ДЕНЬ»

Майже 300 найкращих робіт із ХХ Міжнародного фотоконкурсу «Дня» можна побачити в Українському домі до кінця цього тижня. Люди приходять у вихідні й будні, роздивляються світлини й інколи навіть «зустрічають» на них своїх знайомих.

Ось про такі цікаві збіги розповів більд-редактор «Дня» Микола ТИМЧЕНКО: «У суботу на виставці знімав відвідувачів і побачив малого хлопця з мамою — красивих, у кофтах з тризубом. Вони уважно роздивлялись усі роботи, і я їх, звісно, сфотографував, цей знімок вчора (30 жовтня. — Ред.) вийшов на першій шпальті «Дня». Проходячи повз, коли вони зупинились біля одного з моїх конкурсних фото, «На дотик», почув, як мама хлопчика вигукнула: «Так це ж Андрій!» Виявилось, що на світлині — їхній знайомий, актор Андрій Ісаєнко, який зіграв у фільмі «Кіборги» військового з позивним «Субота». А ввечері, коли Оксана подякувала в «Фейсбуці» за чудову виставку, зрозумів, що вона є авторкою ще одної конкурсної роботи».

Світлина, яку зробила Оксана Підопригора та яку ви можете побачити в експозиції, має назву «Справжній полковник». На ній син Оксани, 6-річний Михайлик, дивиться на портрет Петра Болбочана, видатного українського воєначальника, який увійшов у історію як один із найкращих полководців УНР, але про якого сьогодні, на жаль, мало хто пам’ятає. І згадане фото якраз відображає, як діти дізнаються історію цієї постаті в 100-річчя Гетьманату Павла Скоропадського.


«СПРАВЖНІЙ ПОЛКОВНИК» / ФОТО ОКСАНИ ПІДОПРИГОРИ

Деякі знімки нагадують відвідувачам про рідні місця, хоча не завжди це упізнання є щасливим. Кримськотатарський ресурсний центр на виставці відзначив роботу Аліни Комарової «Розстріляна школа в Широкиному». «Ця робота викликала в нас асоціації з Кримом, — пояснює вибір Ескендер БАРІЄВ, голова правління Кримськотатарського ресурсного центру. — Найважливіше, що забирають у дітей, — можливість навчатися в школі. Сьогодні на сході України не одна розстріляна школа. А в окупованому Криму наші школи розстріляні по-іншому. Попри те що вони цілі і в них можна навчатися, сьогодні в них не можна вільно вивчати рідну мову — українську й кримськотатарську».

«Загалом виставка справила на нас незабутнє враження, тому що там відтворене сучасне життя і проблеми України: формування української політичної нації, боротьба за виживання... — продовжує Ескендер Барієв. — Шкода, що замало робіт про Крим, адже фото як ніщо інше може показати громадянам України і міжнародній спільноті трагедію, яка виникла через агресію Російської Федерації».

Тож не проґавте можливість оглянути повну експозицію ХХ Міжнародної фотовиставки «Дня» в Українському домі, щодня з 11.00 до 18.00, до 5 листопада. Адже це не лише шанс побачити «стоп-кадр» із життя країни за останній рік, а й хороша нагода зустрітися з добрими знайомими або просто цікавими людьми, зрештою, — поспілкуватися з журналістами «Дня».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати