Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Військові будні

«Перемир’я» та заяви Міноборони про 100-відсоткове забезпечення бійців теплими речами демотивують людей допомагати армії, говорять волонтери
30 жовтня, 12:07
ФОТО REUTERS

Днями у Міністерстві оборони заявили, що військові в зоні АТО вже повністю забезпечені теплими речами. Про це, власне, сказав заступник начальника центрального управління речового забезпечення Міноборони Юрій Гусляков на зустрічі з волонтерськими організаціями в будівлі тилового забезпечення Міноборони у Києві. «Загальна забезпеченість теплими речами в зоні АТО становить: куртками утепленими (з урахуванням курток старого зразка) — 100%, брюками утепленими старого зразка — 78%, шапками-фесками — 100%», — заявив Гусляков. Зокрема, за його словами, до зони АТО направлено 33,9 тисячі теплих курток нового зразка. Триває забезпечення батальйонів територіальної оборони. Для розміщення обігріву, звітує Міноборони, оснащено 60 контейнерів і ще 40 переоснащують, вони будуть готові на 10 листопада, також розгорнуто 1,6 тисячі наметів.

Для організації прання в зимовий період три причепи переоснащено в мобільні пральні, загалом заплановано переоснащення ще дев’яти причепів. Крім того, ще 10 пралень надійде від співпраці з благодійним фондом «Крила фенікса». Юрій Гусляков також повідомив, що від волонтерів отримано 4,6 тисячі комплектів термобілизни для підрозділів ПДВ, заплановано передачу ще 10 тисяч комплектів.

Прикметно, що заява про стовідсоткове забезпечення куртками і шапками та майже 80-відсоткове забезпечення утепленими штанами прозвучала на тлі численних оголошень від волонтерів про збір коштів на теплі речи для бійців та звітів про їхню купівлю. Слова Юрія Гуслякова викликали бурхливе обговорення та обурення волонтерів, які нині купують та доправляють на передову теплі речі.

«День» поцікавився у волонтерів, яка ситуація із забезпеченням теплими речами бійців в зоні АТО та які ризики приховують подібні заяви.

КОМЕНТАРI

«МІНОБОРОНИ ЩОСЬ ПОСТАЧАЄ, АЛЕ ЦЕ, МОЖЕ, ВІДСОТКІВ 50 ВІД ПОТРЕБ»

Ірина ГРИЩЕНКО, координатор фонду «Крила Фенікса»:

— Міноборони щось постачає, але це далеко не стовідсоткове забезпечення, може, відсотків 50. Зараз у всіх волонтерів схожі завдання — забезпечення теплом бійців: шукаємо теплоформу, термобілизну. Теплі балаклави замовило Міністерство оборони, 80 тисяч штук. То ми на цьому не концентруємося. Ми і далі допомагаємо Донецькому прикордонному загону, їхній головний штаб у Маріуполі. Наші підопічні теж забезпечені приблизно на половину, роботи ще багато, враховуючи, що їх 1 200 осіб. Зменшились надходження на наші картки, за два останні місяці на мою картку ніхто копійки не прислав. У моєму випадку нічого не купуємо для бійців. Так зване перемир’я і подібні заяви Міноборони впливають на людей, вони думають, якщо все є, то навіщо пересилати гроші волонтерам...

«ОДИН МІСЯЦЬ ЗИМИ ХТОСЬ БУДЕ ГОЛИМ І БОСИМ...»

Валентина ОХЛОПКОВА, волонтер, допомагає 11-му батальйону територіальної оборони:

— Оскільки 11-й батальйон — це не офіційне формування армії, не офіційний її підрозділ, то все державне забезпечення до нього доходить по залишковому принципу. Майже всі потреби забезпечували волонтери, крім часткового харчування чи старих маршруток. Я спілкуюсь із військовими різних підрозділів, вони розповідають, що частина справді отримала термобілизну, але вона дуже тонка, усі теплі речі, що надходять від міністерства, поганої якості. Восени до мінімум п’яти градусів морозу вони ще більш-менш придатні, але на сході України, де суворий клімат, такі речі солдата не зігріють. У Міноборони розповідають, що забезпечення теплими речами військових завершать до 30 грудня. Але один місяць зими хтось буде голим і босим. Учора мені зателефонував знайомий зі спецназу і дрижачим голосом просив про допомогу, хоча б десять палаток для обігріву солдатів, там їх кілька сотень. Тому питання доставок і якості теплих речей — нагальні.

«МІНОБОРОНИ ТРОХИ ЗАПІЗНИЛОСЯ, БО МОРОЗИ ПОЧАЛИСЯ РАНІШЕ»

Інна ШЕВЧУК, активіст громадянського руху «Відсіч»:

— Міноборони трохи запізнилося, бо морози почалися раніше, ніж воно почало забезпечувати солдат теплими речами. Зараз ми допомагаємо 95-й Житомирській аеромобільній бригаді, 128-й бригаді і добровольчому батальйону «Дніпро-1». Солдати кажуть, що теплі бушлати та шапки їм видали, але це не повний комплект теплого одягу. Термоштани, термобілизна та термошкарпетки — цього не видають, але це дуже необхідно солдатам. Заявлені від Міноборони відсотки — перевищені, по наших підопічних можу сказати, що не все є у солдатів, щоб врятуватися від холоду і не захворіти. Тим паче, коли ідуть дощі та заморозки, то думати треба не лише про бушлати і шапки. Треба ж десь і посушитися, і зверху на бушлатах має бути плащ-палатка, солдати цього дуже просять. Бо коли промокає наскрізь бушлат, його неможливо носити, він стає важким і не гріє. Але про забезпечення плащами від держави взагалі мова не йде. З берцями теж проблема: ті, що видані на початку АТО, зносилися і температури мінус 10 не витримують.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати