Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чи наважиться співдружність виявити непослух королеві?

20 квітня, 11:15

Сьогодні королева зробила досить незвичайний вчинок: на зустрічі глав урядів Співдружності у Лондоні вона дуже обережно зробила недвозначну політичну заяву.

Виступаючи перед присутніми світовими лідерами, вона сказала наступне:

«Я щиро бажаю, щоб Співдружність продовжувала забезпечувати стабільність і спадкоємність для майбутніх поколінь, і сподіваюся, що одного разу вона вирішить зробити своїм Главою принца Уельського, який продовжить важливу роботу, розпочату моїм батьком у 1949 році».

Іншими словами, королева хоче, щоб наступним головою Співдружності став принц Чарльз. І крапка.

Само по собі дивно, що королева підтримує цю ідею. Цілком логічно, що британський монарх очолює організацію, яка виросла з того, що Королева - у свій 21-й день народження - назвала «нашою великою імперською сім'єю». Мало того, що принц Уельський одного прекрасного дня стане сувереном 15 країн Співдружності (на додачу до Сполученого Королівства) - він протягом багатьох десятиліть об'їжджає найвіддаленіші куточки Співдружності, щоб підтримувати хороші відносини монархії і країн, що входять в організацію. (Тільки днями він повернувся з поїздки в тихоокеанську державу Вануату).

Примітно, що королева вирішила висловити свою думку в формі офіційної заяви - перед лідерами Співдружності і пресою в Букінгемському палаці. На перший погляд це виглядає ризиковано. Якщо 53 глави уряду вирішать - коли тривалий період царювання Єлизавети II підійде до кінця - не призначати принца Чарльза її наступником і замість цього введуть якусь форму змінюваного президентства, вони знехтують висловленим королевою побажанням. І це, ймовірно, негативно позначиться на її спадщині - спадщині людини, що безмежно віддана Співдружності - і її ролі як глави. Це може навіть поставити під загрозу майбутнє організації в цілому, враховуючи розбіжності, які виникнуть з цього питання.

Такий результат майже неможливо уявити. Ось чому заява королеви дозволяє припустити, що цього тижня в Лондоні лідери Співдружності за зачиненими дверима вже дійшли згоди з цього питання. Її Величність не стала б робити подібного роду заяв, не будь вона впевнена в одностайній підтримці.

Однак її промова прозвучала на офіційному відкритті саміту, а не на його закритті. Тим часом британський прем'єр-міністр тільки у понеділок заявила:

«Наступність - це питання, яке Співдружність має розв’язувати як єдине ціле. Якщо і буде якась дискусія, то вона відбудеться в п'ятницю, коли лідери країн від’їдуть у Віндзор. Рішення у Співдружності ухвалюються спільно».

Або Даунінг-стрит помиляється - що цілком можливо, судячи з останніх подій, - або королева просто хвилюється, що принц Чарльз не буде «визнаний» главою Співдружності (такий статус вона сама отримала після смерті батька), тому вирішує виступити з такою несподіваною заявою.

Це досить знаменно. У будь-якому випадку королева явно усвідомлює, що її заслуги перед Співдружністю дають їй право говорити на ці теми вільно. І мало хто наважиться з цим не погодитися.

Вілл Гевен (Will Heaven)

Джерело: inosmi.ru

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати