Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Майдан від першої особи»

З нагоди п’ятої річниці трагічних подій в Кривому Розі презентували книжкову серію видавничого проекту УІНП «Усна історія Майдану»
25 лютого, 12:47

В Криворізькому історико-краєзнавчому музеї біля експозиції, присвяченої подіям Революції гідності та російсько-української війни, пройшла презентація серії книг «Майдан від першої особи» видавничого проекту Українського інституту національної пам’яті «Усна історія Майдану». У зазначеній серії побачили світ книги «45 історій Революції гідності» (2015), «Мистецтво на барикадах» (2016) та «Майдан від першої особи. Регіональний вимір» (частина перша – 2017 та частина друга – 2018). Зазначені видання представила викладач Криворізького національного університету, доктор філософських наук, професор Тетяна Цимбал, яка очолювала криворізьку робочу групу з проведення опитування серед місцевих учасників Революції гідності та опрацювання записаних інтерв’ю, що ввійшли до усної історії Майдану.

«Повну картину про Майдан, як історичну подію, не можна було скласти без участі регіонів. Тому за пропозицією Українського інституту національної пам’яті, який створював робочі групи в усіх обласних центрах і великих містах необласного рівня, таку групу було створено і в Кривому Розі», – зазначила Тетяна Цимбал, розповідаючи про участь криворіжців у проекті «Майдан від першої особи. Регіональний вимір». Зокрема в роботі криворізької групи брали участь місцеві науковці – кандидат соціологічних наук Юрій Візниця, кандидат історичних наук Лариса Лехан, кандидат філософських наук Віра Микольченко, громадська активістка Тетяна Візниця, а також студент історичного факультету КДПУ Денис Войтович та інші студенти даного навчального закладу.

За словами Тетяни Цимбал, робочою групою було записано й транскрибовано 66 інтерв’ю криворізьких майданівців, які ввійшли до загального фонду усної історії Майдану, що нараховує понад 1200 інтерв’ю учасників Революції гідності з усіх регіонів України. До книги «Майдан від першої особи. Регіональний вимір» увійшла лише частина транскрибованих записів, а в повному обсязі вони зберігатимуться в онлайн-архіві Українського інституту національної пам’яті, на сайті якого можна ознайомитись і з повною версією усної історії Майдану.

«Але в нас дивна країна – у разі зміни влади записи можуть кудись подітися, тому всі записані в рамках проекту аудио- та відеоматеріали будуть передані в архів східноєвропейських країн, який знаходиться у німецькому місті Бремен», – повідомила Тетяна Цимбал присутнім.

Тетяна Цимбал передає книги «Майдан від першої особи» заступнику директора Криворізького історико-краєзнавчого музею з наукової  роботи Артуру Дроботу

Презентація книжкової серії «Майдан від першої особи» пройшла також на кафедрі історії України та правознавства Криворізького педуніверситету. Представлені видання від імені Українського інституту національної пам’яті було передано в фонди Криворізького історико-краєзнавчому музею та в бібліотеку навчального закладу. Подібні заходи мають відбутися незабаром і в системі криворізьких міських бібліотек. Зазначені видання стануть важливим джерелом для дослідників, прискіпливого аналізу та осмислення в суспільстві й безцінним історичним документом для нащадків.

Наголошуючи на важливості популяризації усної історії Революції гідності, Тетяна Цимбал зазначила: «Якщо у когось виникає сьогодні запитання навіщо був Майдан, я раджу почитати спогади безпосередніх учасників цих подій, і тоді з’явиться розуміння, що є цінності навіть вищі, ніж саме життя, – це свобода і гідність».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати