Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Нескорений ПроRock. Тарас Шевченко

Незабаром світ побачить третій епізод великого проєкту громадської спілки «Музичний Батальйон»
28 серпня, 12:38

Чим унікальний проєкт? Та тим, що сучасні музики написали свої пісні на слова знакового українського поета — Тараса Григоровича Шевченка. Тарас Шевченко до того ж був художник, та й передусім мислив себе як художник, і навіть мав за життя звання академіка гравюри. Це дуже високе звання!

Геніальний і в малярстві, і в слові, Шевченко щоразу стає близьким для кожного наступного покоління: кожне прочитує в його поезії свій час та його виклики. Вдумливий читач рано чи пізно чує в Шевченковому слові далекий голос свого роду. Сила-силенна таких родів, узявши початок в незглибимій давнині, струмками пробігали, сочилися крізь століття, уривались чи розгалужувались, та завжди вливалися в море, ім’я якому народ.  Поетичне слово Тараса Шевченка дає нам змогу реалізувати потребу відчуття своєї приналежності до народу. А ще воно давно стало для нас лакмусовим папірцем усвідомлення: що ми будуємо — уявний кіношний Сіон з фільму «Матриця» чи все ж омріяну, щасливу національну Державу Українців?

Культура в такій побудові посідає чільне місце поряд з освітою, а молодіжна субкультура є містком до речей сутнісних та глибинних, до міжкультурних процесів. Тому новий диск із серії «Нескорений ПроRock», що його підготувала Громадська спілка «Музичний Батальйон», вважаю справою засадничою. Це ще один міцний камінь до фундаменту майбутньої української Нації та Держави.

Отже, на диску ти почуєш, як звучать  пісні, а завдяки співанику — вивчиш слова та мелодії. Написали та виконують ці пісні відомі музики з усієї України.

Сестри Галя та Леся Тельнюк, Едуард Драч, рок-гурти «Кому Вниз», «САД»,  «Рутенія» — це першопрохідці у сучасній українській музиці, що від кінця 80-х років і донині не втомлюються дивувати новими музичними творами на слова Тараса Шевченка. Їхні шевченкіани варто вивчати і навіть порівнювати різні відчуття та прочитання Тарасового слова.

Не менш цікаво буде почути Ділю (він же — Едуард Приступа), відомого учасника гуртів: ТНМК («Танок на Майдані Конго»), «НеДіля», «Астарта»; та Ореста Крису — фронтмена гуртів «Татхаґата» й «Сонячна Машина». Їхня спільна робота заслуговує на увагу.

Рок-гурт «Тінь Сонця», певно, вже років п’ятнадцять є фаворитом українсьsкої молоді. Під його композиції не раз виходили на змаг українські футболісти та боксери! Тож пісня на слова Шевченка лише підсилює бажання швидше погортати співаник!

Багатогранний та невгамовний Сергій Файфура відкриє нашого класика, як завжди, по-своєму: у цій версії Шевченко філософський та грайливий водночас.

Особливе місце на диску та у співанику посідають такі відомі гурти як «Kozak System», «Друже Музико», «Транс-Формер», «TaRuta». Останній досить оригінально представив славетний твір Шевченка «Реве та стогне Дніпр широкий».

Цікавим для прослуховування та вивчення буде Шевченко і в пісні ліричної Нелі Франчук. Так само і в композиції Тетяни Шамшетдінової, твір якої виконує Северин Данилейко. А для тих, хто любить під гітару поганяти рок-н-рол, не зайвою в добірці виявиться пісня Володимира Пироженка з Вишгорода. Хто ж ближчий до народної манери — одразу вподобає Василя Нечепу з Чернігова у супроводі одеситів «Друже Музико» та київський дует «Осяйна&Живосил», де пісню на слова Шевченка супроводжують автентичні народні українські інструменти — старосвітська бандура та гуцульські цимбали.

Попри нав’язаний йому образ консерватора, Шевченко здивує тебе: рок дивовижно пасує до його віршів, він теж його стихія. Ба більше, стихія рокової музики природна для Шевченкового слова: вона так само вперта й бунтівна.

А оскільки рок-музика ще й дуже розмаїта, має багато напрямів та емоційно-стильових відтінків, вона щоразу свіжо й несподівано підсвічує слово батька нашої нації. І якось дивовижно легко й просто наближає його до нас.

Цей диск міг умістити більше цікавих робіт, бо пісні на вірші Тараса Шевченка пишуть не десятки — сотні сучасних виконавців. Через несподівані обставини — пандемію, яка спіткала світ, — ми змушені були залучити до проєкту й тих музик, у яких уже був записаний матеріал.

Однак хочу щиро подякувати всім, хто продовжує натхненно творити на слова наших поетів. Адже це не остання серія «Нескореного», і всі важливі, забуті чи призабуті імена великого українського слова обов’язково повернуться до кожної української оселі новими піснями.

Ми радіємо, бо ти маєш співаник сучасних пісень на слова Тараса Шевченка — на різний смак і вподобання.

Співай з нами! Співай Шевченка! Співай про Україну!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати