Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Про найкращих

У київському видавництві «Atlant UMC» вийшла унікальна книга, присвячена сучасним героям української культури
02 вересня, 10:31

Навіть кількісні параметри фоліанта «Ukraine. The Best. Культурний простір від А до Я» вражають — близько 600 сторінок тексту та ілюстрацій, понад п’ять кілограмів ваги. Колектив авторів готував це видання близько трьох років.

За змістом «Ukraine. The Best» є добіркою 123 творчих біографій найпомітніших на сьогодні українських митців і мисткинь. Порядок — абетковий, по прізвищах персоналій, однак це не енциклопедія в академічному значенні слова — скоріше компендіум життя тих, хто, по суті, і складає сьогодні славу України.

Кожний окремий розворот складається з біографічної довідки, авторського есе про героя статті та його прямої мови, кількох цікавих фактів та рідкісних фотографій — зокрема із з сімейних архівів. Можна сказати, це книга рівним чином і для читання, і для розглядання. Окремо слід згадати дизайнерське рішення: спеціально для видання  розроблено особливий стиль літер, заснований на лініях українських авангардистів минулого століття — Казимира Малевича, Георгія Нарбута та інших.

Фотографи Борис Михайлов і Олександр Гляделов,  композитори Валентин Сільвестров, Леонід Грабовський, Вікторія Польова, Святослав Луньов, режисери Кіра Муратова, Мирослав Слабошпицький, Роман Балаян, Сергій Лозниця, художники Матвій Вайсберг, Олександр Сухоліт, Анатолій Криволап, Олександр Животков, актори Анатолій Хостікоєв, Богдан Бенюк, Ада Роговцева... По суті, тут є переважна більшість тих, хто хоч чогось вартий у музиці, літературі, кіні, образотворчому мистецтві, фотографії й театрі; хтось відомий лише кілька років, хтось уже є живим класиком. На сьогодні «Ukraine. The Best» існує в україномовній версії, але заплановано і англомовний  варіант. А восени видання буде представлене на українському стенді на щорічній книжковому ярмарку у Франкфурті.

Окрім того, проект не обмежується лише паперовою версію: є сайт, відкритий для поповнення, і цикл відеосюжетів, частина з яких уже показана на ТБ, а Міністерство закордонних справ сприятиме розповсюдженню книги серед дипломатів іноземних держав.

Багато кажуть по те, що нам потрібна послідовна стратегія з підтримки і впровадження позитивного іміджу України. «Ukraine. The Best. Культурний простір від А до Я» — крок у потрібному напрямі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати