Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Шанс побути літературними експертами

Триває конкурс для школярів «Читай-пиши»
20 лютого, 15:35

Благодійний фонд Сергія Жадана та проєкт підтримки дитячого читання BaraBooka обрали особливий спосіб популяризації книжки — конкурс «Читай-пиши». Вони пропонують школярам Донецької, Луганської, а з цього року й Харківської областей не тільки прочитати книжки, а й спробувати себе в ролі літературних експертів. Адже щоб взяти участь у конкурсі, діти мають написати рецензію на будь-яку книжку українською мовою (водночас організатори зазначають, що перевагу буде надано рецензіям на твори сучасних українських авторів). Більше того, можна спробувати себе в ролі літературного відеоблогера й надіслати відеорецензію.

Організатори вважають, що конкурс підвищить інтерес до читання та поглибить розуміння обраних текстів. Зокрема, вони наводять коментар фіналістки минулорічного конкурсу Олесі Вітченко зі Старобільська: «Коли я ще не могла сама зорієнтуватися, що читати, то просто читала за шкільною програмою. Але мені завжди хотілося читати книжки авторів з мого рідного міста — зі Старобільська. Було цікаво, про що пишуть та як думають люди, які ходили тими ж вулицями, що й я, росли в тих самих умовах. Так я відкрила для себе Сергія Жадана, з яким ми в різний час вчилися в одній школі».

Також важливо, що в межах цьогорічного конкурсу відбудеться низка зустрічей письменників і критиків із викладачами і школярами у різних містах сходу України. Цей тур організований за фінансової підтримки Українського інституту книги, і під час зустрічей майстри слова поділяться зокрема тим, як вдумливо й цікаво рецензувати. «Довгий час схід України був ніби поза культурним полем. Нам важливо не просто декларувати, що схід — це Україна, а допомогти дітям цих областей бути безперервно включеними в сучасний культурний контекст країни, у тому числі — літературний», — говорить співорганізаторка й членкиня журі конкурсу, дитяча письменниця й керівниця BaraBooka Тетяна СТУС.

Надіслати рецензію можна до 1 квітня. На переможців чекають поїздка на Книжковий Арсенал та, звісно ж, книжки. А ще ті, хто завоює перші місця, отримають планшети, а другі й треті — фотокамери миттєвого друку.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати