Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Десять тисяч вісімдесят

03 квітня, 11:36

Що відбулося 31 березня, всі й так знають.

Але для мене це особлива дата, чи б пак річниця.

Спочатку сам не повірив. Перерахував — усе вірно.

Отже, минулої неділі число днів, прожитих мною при СРСР, зрівнялося з кількістю днів, прожитих після його розпаду, якщо рахувати від проголошення незалежності України. 10 080.

Я народився ще при Хрущові. Його зняли, коли мені було вже майже 8 місяців. Потім судилося пережити Брежнєва, Андропова, Черненка, Горбачова.

Можна згадати тут багато всяких речей.

Наприклад, про суботнє прокляття моїх ранніх років — коли з самого ранку на вимогу батьків треба було пертися в продмаг стояти в черзі, бо там саме по суботах «викидали» (це так називалося) молоко в пляшках.

Про наддефіцитні цукерки в коробках, які не можна було їсти, бо їх тримали для дрібних хабарів, адже без підношень жодне важливе питання не вирішувалося.

Про те, як батьки, опинившись у Москві, йшли в Єлисеївський гастроном, аби купити прибитих апельсинів і були щасливі, бо їх ніде більше не продавали.

Про те, яким щасливим був я, коли привозив додому кілька пляшок «Пепсі-коли» аж із самого Ленінграда — бо поза столицями нею й не пахло, і здавалася вона на смак божественним нектаром.

Про тупу казарму з табличкою «23 зразково-показова середня школа» на фасаді.

Про міліціонерів, які брутально, з лайкою та рукоприкладством, без пред’явлення документів заарештували мого батька серед білого дня на вулиці, з кимось його переплутавши.

Про сукупність знущань, побоїв, принижень і згвалтувань, яка називалася Радянською Армією.

Про неприховану ворожість стосовно нових поколінь, яка насправді (а не за риторикою) складала суть молодіжної політики в СРСР.

І так далі, і тому подібне.

Вважаю, що в мене ані дитинства, ані юності не було. Лише сотні відтінків сірого; щоденна, звична, як ті черги за молоком, безвихідь. Яка трошки підсвітилася в останні роки існування диктатури. Але все одно залишалася такою ж свинцево-абсурдною.

Не вірю твердженням про внутрішню еміграцію. Неволя просочується в душу, як отрута або вірус, робить тебе схожим на твоїх тюремників. Все, що та держава робила зі мною, я сприймав як належне; думка, що щодо мене й інших чинять несправедливо, навіть не приходила. І всі забобони радянського обивателя — расизм, антисемітизм, гомофобію, зневагу до жінок, імперську пиху — я поділяв.

Оцю дику суміш пригнічення, з одного боку, й невігластва — з другого довелося вихаркувати — саме таке слово — ще довгі роки після того, як СРСР нарешті сконав.

Мій час на волі вже на три дні перевершив термін не мною обраного ув’язнення. Так, усе те рабство залишається в пам’яті, в біографії. Але я таки пережив чудовиськ, що мали владу наді мною.

Решта нестрашно.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати