Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Між гущавин шипшин і айви…

26 травня, 11:34

У цьому блозі мова піде про дуже обдаровану молоду поетку зі Львова Ірину Кулянду, яка трагічно загинула у 20-річному віці, а також про її друзів, що роблять можливе й неможливе, аби зберегти пам’ять про свою приятельку. Це історія про справжню поезію і реальну дружбу.

Про Ірину Кулянду я дізнався під час минулого Форуму видавців, коли після презентації до мене підійшов молодий хлопець і попросив допомогти (бодай порадою) у виданні поетичної збірки його подруги, життя якої забрало море. Пізніше, коли я вже читав видану збірку Ірини Кулянди «Пливи, кораблику, пливи», мене не полишала тривожна думка: як же багато й гарно дівчина писала про море, і як жорстоко воно їй відомстило! Поетка писала морю:

«розпивати із морем вино

огортати його п’яти

полоскати ним свої слова

схожі на оливи

і знищувати всі береги

і робити його безкраїм –

як поезію»

Ірина Кулянда народилася у Львові 26 квітня 1997 року, активно шукала себе в творчості, двічі нагороджена дипломами Малої Академії Наук, навчалася на журналістиці у Львівському університеті І.Франка, любила музику, подорожі і людей. Після себе залишила чимало віршів і прозових творів, які й склали основу посмертно виданої книжки. Завдяки зусиллям друзів, які поставили собі за мету зберегти пам’ять про Ірину й її творчість, ця книжка цьогоріч вийшла друком у тернопільському видавництві «Крок». До слова, гроші на її видання збирали всім світом у соціальних мережах – і таки назбирали!

Читаючи нині цю книгу, мимоволі захоплюєшся зрілістю авторки. Це не проби пера, це справжні вірші. Небанальні, живі, цікаві. Здається, ми втратили потенційно цікаву й оригінальну письменницю, чи бодай добру журналістку. Ірина Кулянда писала в автобіографічному есеї: «Зараз мені вісімнадцять, і я вже цілком інша людина. Я мало чого боюсь, мало у що вірю і до кінця, але точно вірю в те, що найголовніше зараз у моєму житті – це мої друзі. Найбільше я ціную дружбу, і думаю, що заради цих людей я зробила б справді абсолютно все».

І вона не помилилася: її друзі не просто зібрали гроші й видали книжку, а й провели презентації в кількох містах України, а також взялися знімати ютуб-антологію, де вірші Кулянди читають відомі українці (до проекту вже долучився лідер гурту «Kozak System» Іван Леньо, відомі поети та прозаїки). Долучитися до доброї справи можете й ви – просто знайти в інтернеті й прочитати вірші Ірини Кулянди, переглянути відео, придбати в книгарні її збірочку «Пливи, кораблику, пливи».

«мій дім – часто босий

і теплий

от тільки в моєму теплому

домі

бракує

судомно

тебе

невідомий»…

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати