Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Передбачувана перемога "Кіборгів"

Вчора стали відомі лауреати Другої Національної Кінопремії "Золота Дзиґа"
21 квітня, 21:29
Фото: radiosvoboda.org

Як і очікувалося, найбільше статуеток (5) зібрав фільм Ахтема Сеітаблаєва “Кіборги”, в тому числі в таких важливих номінаціях, як “найкращий повнометражний ігровий фільм”, “найкращий актор в головній ролі”, “найкращий сценарист/найкраша сценаристка”.

Нагороду Ахтему Сеітаблаєву вручали режисер, сценарист, Голова Правління Української кіноакадемії Михайло Іллєнко та лауреат Першої Національної кінопремії «Золота Дзиґа» за фільм «Гніздо горлиці» режисер Тарас Ткаченко.

Михайло Іллєнко зауважив:

«Часто чую запитання щодо того, як ми обираємо фільми. Скажу, що перемагає той фільм, на який глядач іде з попкорном, але забуває його з’їсти. Це для мене дуже важливо, щоб він підкорив глядача і змусив згадати його про найдорожче».

Сеітаблаєв подякував кіноакадемікам, а також воїгнам АТО, яким і присвячений його фільм – “всім тим, завдяки кому ми з вами маємо можливість просинатись щоранку, пити свою каву, кохати й бути коханими, врешті решт знімати кіно».

У номінації «найкращий режисер (премія ім. Ю. Іллєнка)» переміг Сергій Лозниця з драмою «Лагідна». «Золоту Дзиґу» вручив Голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко, якому, за його словами, «дуже почесно і хвилююче вручати премію імені мого батька». Оскілбьки сам Лозниця наразі завершує свій новий фільм “Донбас”, який представлятиме Україну на цьогорічному Канському фестивалі, нагороду отримав продюсер стрічки Сергій Лавренюк.

Премія глядацьких симпатій «Вибір глядача» рередюбачувано дісталася комедії ««DZIDZIO Контрабас» (режисер - Олег Борщевський). Нагороду режисеру вручив Євген Лященко - директор медіа-холдинга «Медіа Група Україна». Виконавець головної ролі Михайло Хома не приховував емоцій: «Ця номінація дуже важлива, бо все, що ми робимо, ми робимо для людей. Люди, дуже вам дякую, бо ви дали нам найважливішу номінацію – вибір глядача. Дуже дякую нашій команді і хочу сказати: українське кіно – буде!»

У номінації «Найкращий сценарист» перемогла провідна українська драматургиня й сценаристка Наталя Ворожбит, чий внесок в створення  «Кіборгів» важко переоцінити. Нагороду вручили члени Європейської кіноакадемії, лауреати кінопремії «Золота Дзиґа»-2017 Олена Дем’яненко та Дмитро Томашпольський.

«Золоту Дзиґу» у номінації «Найкращий оператор-постановник» отримав Валентин Васянович за роботу над «Рівнем чорного», де він так само виступив режисером. Переможця нагородили лауреат Шевченківської премії, оператор-постановник Ярослав Пілунський та лауреат Першої Національної кінопремії «Золота Дзиґа» Микита Кузьменко («Жива ватра»).

Найкращим документальний фільм – “Будинок Слово” Тараса Томенка. Команду переможців нагородили Віталій Манський - режисер-документаліст, продюсер, президент фестивалю «АртДокФест» та Сергій Буковський - режисер, лауреат премії «Золота Дзиґа»-2017 за стрічку «Головна роль».

«З одного боку я насолоджуюся тим, що зараз відбувається: церемонія, фільми, нагороди. З іншого боку, маю важливе для всіх застереження – не проспати те, що маєте. Це так важливо й так легко втратити», - прокоментував Віталій Манський.

Найкращим актором другого плану став і найкращим актором у головній ролі визнані відповідно Віктор Жданов і В’ячеслав Довженко (обидва - «Кіборги»). Переможницею в номінації «Найкраща акторка у головній ролі» стала Даша Плахтій («Стрімголов»), а в категорії “Найкраща акторка другого плану” -  Ніна Набока (за роль у чорній комедії Аркадія Непиталюка «Припутні»).

Найкращим анімаційним фільмом визнано «Причинну» Андрія Щербака, а найкращою ігровою  короткометражкою  - «Випуск'97» Павла Острікова.

«Золоту Дзиґу» в номінації «Найкращий художник із гриму» отримала Ліліана Хома за «Кіборгів». Найкращим художник з костюмів - Світлана Симонович за роботу в історичному бойовику «Червоний». Найкращим звукорежисером визнано Сергія Степанського («Стрімголов»), найкращим художником-постановником - Шевкета Сейдаметова  («Кіборги»), найкращим композитором - Микиту Мойсеєва  («Стрімголов»).

Чесність і достовірність оприлюднених результатів голосування підтвердила аудиторсько-консалтингова компанія Kreston GCG, що є офіційним аудитором Другої Національної кінопремії.

Детальніший аналіз результатів другою “Золотої Дзиги” дивіться у найближчих номерах нашої газети.

Дмитро ДЕСЯТЕРИК, "День"

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати