Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Червоне дзеркало»

18 лютого, 19:31

Китай став першою країною, яка збирається впровадити систему соціального рейтингу. План ініціативи уряд опублікував ще в 2014 році, реалізувати її планується до 2020 року. Зараз йдуть випробування пілотних проектів. Основна мета впровадження системи – «побудова гармонійного соціалістичного суспільства», головною цінністю якого проголошується чесність, яка, мовляв, повинна проявлятися в усьому – від поведінки в інтернеті до шанування батьків.

Щоб розвинути цю якість в народі, кожному громадянину Китаю буде присвоюватися рейтинг. За відсутність правопорушень і корисну громадську діяльність будуть нараховуватися бали. За проступки різного ступеня тяжкості – відніматися. Рейтинг може виявитися «непрохідним», і тоді життя, по суті, перетвориться на муку. У вересні китайська влада оприлюднила перелік санкцій, яким будуть піддаватися власники низьких балів:

·      заборона на роботу в держустановах;

·      відмова в соцзабезпеченні;

·      особливо ретельний огляд на митниці;

·      заборона на заняття керівних посад в харчовій і фармацевтичній промисловості;

·      відмова в авіаквитках і спальному місці в нічних поїздах;

·      відмова в місцях у люксових готелях і ресторанах;

·      заборона на навчання дітей у дорогих приватних школах.

Зараз уряд вже співпрацює з низкою приватних компаній, щоб налагодити окремі алгоритми, необхідні для роботи такої великомасштабної системи обробки даних. Одна з компаній, задіяних у роботі над проектом, – Tencent. За даними ЗМІ, вона впроваджує соціальний рейтинг у спеціальний чат-додаток, де показник людини знаходиться в діапазоні від 300 до 850 і розбивається на п'ять підкатегорій: громадські зв'язки, споживча поведінка, безпека, матеріальний стан і законослухняність.

Прихильники соціального рейтингу вважають, що з його допомогою можна поліпшити деякі державні послуги. Деякі стверджують, що ця система надасть китайським громадянам необхідний доступ до фінансових послуг. Влада також заявляє, що рейтинг «дозволить благонадійним громадянам ходити там, де заманеться, і не дасть дискредитованим ступити ані кроку».

Але щоб там не казали апологети нововведення, його тоталітарна суть очевидна: цифровий статус, одержуваний громадянином, фактично визначатиме його цінність як людини.

«Класова боротьба»

Усе це нагадує один з епізодів серіалу «Чорне дзеркало». Дія відбувається в світі, де оцінки в соцмережах отримали юридичне значення. Завдяки технологіям доповненої реальності люди здатні в безперервному режимі бачити віртуальні профілі один одного й виставляти оцінки за будь-який вчинок. При цьому кожна людина оцінюється за своїм середнім показником: особам зі статусом менше 3,0 може бути заборонений доступ до деяких громадських місць, «двійки» вважаються соціопатами, «одиниці» – маніяками, а люди зі статусом 4,5 і вище, як більш цінні члени суспільства, користуються різними пільгами й перевагами.

Головний персонаж Лейсі, помішана на хороших оцінках, починає епізод з рейтингом 4,2. Термін оренди її житла закінчується, і вона намагається переїхати до престижного житлового комплексу. Аби мати можливість там оселитися, героїня має платити більшу оренду або отримати знижку, досягнувши рейтингу 4,5 або вище.

Наомі, подруга дитинства Лейсі, просить її стати свідком на своєму весіллі. Наомі має рейтинг 4,8, дружить з людьми «вищого класу» і живе на приватному острові. Лейсі сподівається, що коли вона виголосить промову подружки, гості весілля добре її оцінять і вона набере необхідний рейтинг 4,5.

Однак по дорозі з героїнею відбувається ряд колізій і конфліктів з незнайомцями, внаслідок чого її рейтинг падає до 2,6. Наомі телефонує Лейсі й каже, що більше не хоче її бачити через «зниження в класі». Розлючена героїня, проте, добирається на весілля, незаконно вторгається на острів і несподівано з'являється на бенкеті. Лейсі виголошує свою промову, погрожуючи ножем присутнім. Її заарештовують і позбавляють додатку для рейтингу. У камері вона починає суперечки з іншим ув'язненим, їхня злість перетворюється на взаємне задоволення, оскільки вони починають розуміти, що тепер можуть спокійно лаятися й нічого не боятися…

Цей епізод «Чорного дзеркала» вийшов у 2016-му. Хто б міг подумати, що вже найближчими роками подібна система буде реалізована серед 20% жителів світу. З іншого боку, дивуватися тут нічому. На то він і соціалізм.  

Назустріч тоталітаризму

Тим часом за інформаційними правилами Китаю, судячи з усього, вже готовий грати й Марк Цукерберг. У березні він домігся зустрічі з головним ідеологом тамтешньої Комуністичної партії, щоб обговорити повернення Facebook у країну. Найвідомішу соцмережу в Китаї закрили ще в 2009 році через критичні коментарі користувачів на адресу уряду. Чиновник похвалив Цукерберга за готовність до співпраці. Колишні й нинішні працівники Facebook у листопаді на умовах анонімності розповіли The New York Times, що компанія розробила додаток, який дозволить блокувати деякі повідомлення у стрічках користувачів у певних регіонах.

Раніше адміністратори Facebook видаляли пости та блокували аккаунти на вимогу влади в різних країнах. А новий інструмент, розроблений, за словами співробітників, у першу чергу для Китаю, забезпечить попередню цензуру. До того ж чужими руками – модерувати контент буде не Facebook, а ймовірно китайська компанія.

У Цукерберга давно є пояснення того, чому, поширюючи Facebook по світу, він йде назустріч побажанням китайської влади: «Не можна ставити за мету об'єднати всіх у світі та виключити найбільшу країну». При цьому незрозуміло, як прихильність загальнолюдським цінностям поєднується у Цукерберга з потуранням тоталітарному курсу китайського керівництва. Вочевидь, справа тут не стільки в гуманізмі, скільки в суто комерційному інтересі, який прикривається розмовами про планетарну єдність.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати