Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чи будуть націлені російські ракети на Європу?

Розраховувати, що Росія зможе виграти гонку озброєнь із Заходом в ракетній галузі, щонайменше наївно
06 березня, 13:07

Ліквідація договору щодо ракет середньої та малої дальності успішно триває. Слідом за своїм американським колегою президент Володимир Путін підписав указ про припинення участі Росії в ДРСМД. Держдепартамент США відреагував на це досить спокійно, заявивши, що американці готові вести переговори з Росією з цього питання, але на певних умовах: «США, як і раніше, прихильні до ефективного контролю над озброєннями, що сприяє безпеці США, їхніх союзників і партнерів, піддається перевірці і є обов'язковим до виконання і включає партнерів, які виконують свої зобов'язання». А генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Північноатлантичний союз готується до нової системи міжнародних відносин, в якій не буде Договору про ракети середнього і меншого радіусу дії.

Але ще місяцем раніше Путін наказав російському МЗС не ініціювати переговори щодо ракет середньої і малої дальності, а чекати, коли американці дозріють до таких переговорів. Правда, зовсім незрозуміло, яким чином вони повинні дозріти. Адже власне Америці російські ракети середньої дальності, розташовані на суші, не загрожують. Тут занепокоєння може виникнути тільки у європейських союзників США. Але навряд чи вони почнуть турбуватися раніше, ніж відповідні російські ракети будуть реально розгорнуті і націлені на європейські столиці. Однак, пам'ятаючи досвід 80-х років минулого століття, європейські уряди скоріше попросять у Вашингтона розмістити на їхні території американські ракети середньої дальності, оскільки добре відомо: вести з Путіним переговори з позиції слабкості - марна справа.

Втім, російський президент начебто пообіцяв, що першим не буде розгортати ракети середньої і малої дальності в Європейській частині Росії, а тільки у відповідь на їх розгортання в Європі з боку США. Але світ уже мав можливість неодноразово переконатися в тому, що путінське слово недорого коштує. До того ж Володимир Володимирович ті російські ракети, які американці вважають такими, що порушують договір, такими не вважає. А ну як Путін почне розгортати якраз ті спірні ракети - крилаті ракети наземного базування (КРНБ) 9М729 із забороненою договором дальністю 500-5500 км? Як на це відреагують США і їхні європейські союзники? Чи вважатимуть російську загрозу достатньою для того, щоб почати розробляти і розміщувати свої власні ракети? Однозначної відповіді на ці запитання немає. Більш-менш зрозуміло тільки, що в найближчі роки російсько-американські переговори про укладення нового договору щодо ракет середньої та малої дальності не поновляться, і шанси, що сторони повернуться до колишнього договору, практично дорівнюють нулю.

Як зауважив той же Столтенберг, «ці ракети (9М729 або, за натовською класифікацією, SSC-8. - Б. С.) здатні нести ядерні боєголовки, їх складно засікти, вони мобільні, вони можуть долетіти до європейських міст. Час попередження про їхній запуск зводиться практично до нуля, а значить, вони знижують поріг застосування ядерної зброї у військовому конфлікті. Тому ми стурбовані, ми закликаємо Росію повернутися до виконання договору. Ми не хочемо нової холодної війни, ми не хочемо нової гонки озброєнь. Але водночас ми повинні бути готовими до майбутнього, в якому Росія буде продовжувати порушувати умови договору, а тому його неможливо зберегти. Ми повинні бути готовими до того, що Договору РСМД не буде, буде більше російських ракет. Це дуже серйозна проблема, що Росія порушує цей договір... Якщо вони не повернуться до виконання договору, то нам доведеться діяти. Ми розпочали планування на випадок відсутності Договору РСМД і наявності російських ракет». Фактично це означає, що НАТО не виключає появи американських ракет середньої і малої дальності в Європі, якщо відповідні російські ракети в масовій кількості з'являться на заході від Уралу.

Російське експертне співтовариство, що в своїй переважній більшості давно вже перетворилося на штатних пропагандистів, зараз силкується довести, що вихід із ДРСМД повністю відповідає російським національним інтересам. Так, перший заступник голови комітету Держдуми з оборони Андрій Красов стверджує: «Договір - це коли дві або більше сторін за столом переговорів чують один одного. Росію поки Сполучені Штати Америки не чують. Якщо нас при розгляді цього договору будуть чути, звичайно, договір буде нам цікавий, тому що ми теж хочемо убезпечити наші кордони, нашу територію від тих засобів, які розміщені зараз у Європі». А інший перший заступник голови Комітету з оборони, член фракції ЛДПР Олександр Шерін вважає, що умови, на яких американці будуть вести переговори щодо ДРСМД, повинні бути вигідні насамперед для Росії. На його думку, щоб Росія повернулася до дотримання договору, можна запропонувати, наприклад, повне виведення військ НАТО з територій країн, які раніше були членами Варшавського договору.

Що ж, мріяти не шкідливо! Але, думаю, російський МЗС навіть не ризикне озвучити офіційно ідею настільки абсурдного обміну. І знову-таки залишається абсолютно незрозуміло, яким чином Вашингтон повинен почути Москву. Адже ніяких конкретних вимог до ДРСМД Росія досі не озвучила. Єдина вимога, яку можна угледіти в риториці Путіна та інших російських політиків, це - визнати ракету 9М729, через яку весь сир-бор розгорівся, такою, що відповідає умовам договору. Але американці на це, безумовно, не підуть, а в чому ще слід йти назустріч російським побажанням - незрозуміло. До речі, не можна не відзначити характерне для путінської Росії дрібне шахрайство. Західним військовим аташе і журналістам російські військові під виглядом системи 9M729 продемонстрували систему 9M728, яка договору дійсно не порушує. Розраховувати ж, що Росія зможе виграти гонку озброєнь із Заходом в ракетній галузі, щонайменше наївно. Технологічне відставання Росії вже досягло такого рівня, що російські вчені та інженери тепер не можуть копіювати багато західних технології оборонного значення, що вони ще могли порівняно непогано робити за радянських часів. Розраховувати ж на антивоєнний рух на Заході, за прикладом того, що існував у Європі ще в 80-і роки, більше не доводиться. Європейців зараз хвилюють зміни клімату, а не ще не націлені на них ракети.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати