Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Давайте поговоримо щиро

12 грудня, 10:09

Я від початку критикував призначення на владні посади в Україні варягів загалом, і грузинів зокрема. Просто тому, що навіть позитивний досвід (а в команди Саакашвілі безумовно є позитивний досвід проведення реформ) не трасплантується. Не можна грузинський мандарин от так просто взяти і пересадити в українські чорноземи. Він не просто не плодоноситиме - він помре в наших степах. Так і з реформами: те, що спрацювало в маленькій гомогенній Грузії приречено на фіаско у великій та розмаїтій Україні.

З іншого боку, щойно проти Міши почалися репресії, я не просто критикував дії влади - ми з друзіми узяли участь в більшості акцій на захист прав Саакашвілі. Бо захист прав того, з ким ти не погоджуєшся, - основа будь-якої демократії та свободи. А я волію жити у вільній країні. Свобода - одне з небагатьох реальних досягнень Майдану.

Але наразі конфлікт зайшов в небезпечну стадію. Підтримка Міхо автоматично означає гру на повалення режиму Порошенка, Я певен, що Петро Олексійович своєю самозакоханістю, брехливістю, боягузтвом, жадібністю давно заслужив, аби його гнали не тільки з посади, а й з України драною метлою. А ще краще - аби його судили і він став першим президентом, що не зміг втекти...

Але... Давайте будемо щирі. Уявимо, що завтра в Києві зібрався роззлючений мільйон, оточив Банкову і змусив Порошенка в прямому ефірі написати заяву про відставку. Хто і з якою програмою заступить нинішню владу???

Ви дійсно хочете Парубія в.о. президента з великою вірогідністю того, що на Схіоді активізуються бойові дії? Ви прагнете виборів з цим нелеґітимним складом ЦВК (нагадаю, що членів ЦВК призначає ВР за поданням Президента (не в.о. президента) України)? Ви дійсно вірите, що новий очільник дерджави (хто б ним не став) не спробує перетворитись на чергового царя/царицю чи увійде в клінч з непідконтрольним йому парламентом?

Ви дійсно хочете змін особистостей, а не правил гри? Ви бачите на українському політичному обрії політичні фігури, співмасштабні викликам історії і достатньо високим рейтингом, аби стати наступним президентом? Ви думаєте, що власники телеканалів не намалюють нам чергового месію, якого оберуть на своєму сходняку в якому-небудь Відні?

Друзі, є сенс валити цей прогнилий режим тільки тоді, коли ми станемо достатньо сильними та суб’єктними, аби домовлятися з вірогідним наступником/наступницею Порошенка про зміну правил гри, про чіткий розподіл компетенції між органами влади, про обсяг недоторканного (за жодних умов) простору свободи - і як наслідок відповідальності - кожної людини, про відповідальне громадянство, про те, як нам завершити війну, про право на зброю тощо.

Просто поміняти головного мешканця Банкової - це щонайменше гарантія ще 4-5 років тупцювання на місці і як результат чергового розчарування через кілька років. Більш реалістично - шанс втратити Україну.

Тому я і надалі готовий захищати права апатрида Міхеіла Саакашвілі і критикувати маразм влади, що злетіла з катушок. Але "народний імпічмент" - сорі, без мене.

Перш, ніж знову залізти на грейдер, я хочу побачити не тільки, кого він збирається змести, а й почути, що планується звести на розчищеному від "барижної влади" українському майдані. А також - хто планує стати архітекторами та прорабами майбутнього будівництва? Що вони вже побудували за своє життя? І головне - укласти з ними новий суспільний контракт до того, як грейдер рушить з місця....

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати