Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Гучний «день тиші»

09 вересня, 11:23

8 вересня у Росії настав "день тиші" перед виборами у низці регіонів. Те, що це будуть вибори без вибору, давно вже стало загальним місцем у коментарях усіх не підгодованих Кремлем експертів. Скрізь змагаються тільки кандидати від «партії влади» і ретельно підібрані для них функціонерами тієї ж «Єдиної Росії» спаринг-партнери з лав «системної опозиції», головне завдання яких не виграти вибори (виграти їм вибори у будь-якому випадку неможливо; машина фільтрів і фальсифікацій занадто добре відпрацьована), але не допустити під час передвиборної кампанії скільки-небудь гострої критики президента, уряду, регіональної влади, і головне - схваленої і підтриманої самим Путіним пенсійної реформи.

Головними виборами 9 вересня, безумовно, є вибори московського мера, точніше, давно вже заплановані і підготовлені в Кремлі формальні перевибори чинного мера Москви Сергія Собяніна. Будь вибори в Москві дійсно вільними і конкурентними, у Сергія Семеновича було б не так багато шансів перемогти. Йому пригадали б усе, починаючи від мансійського походження (більшість москвичів, та й росіян загалом, толерантністю аж ніяк не вирізняються), але головне - нескінченну заміну плитки на московських тротуарах, практично повну ліквідацію безкоштовних парковок і підняття штрафів за неправильну парковку, точкову забудову, знесення історичних будівель, що не випадково було загальмовано на час передвиборної кампанії, ігнорування думки москвичів з основних питань життя і розвитку міста, корупцію московської влади, нехай і таку, що дещо зменшилася у порівнянні з часами Лужкова, але все ще залишається на рекордному рівні, і багато іншого. Однак, оскільки ніяких скільки-небудь значущих суперників немає, Собянін має всі шанси отримати відсотків 80 голосів. Єдину опозиційну партію, крім системних, «Яблуко», що мала в Москві достатньо муніципальних депутатів, щоб забезпечити кандидату в мери проходження муніципального фільтра, кремлівські політтехнологи завбачливо розкололи перед московськими виборами, щоб Сергій Семенович гарантовано не отримав жодного серйозного суперника. А тих кандидатів, які формально протистоять йому у виборчому бюлетені, навіть на ім’я називати не хочеться - настільки вони малопомітні. І роблять усе, щоб малопомітними залишитися. Тому що на московських вулицях передвиборна кампанія практично не відчувається.

Ну а "день тиші», він, звичайно, був для всіх інших кандидатів, тільки не для Собяніна. З нагоди Дня міста, завбачливо призначеного на 8 вересня, ЗМІ опублікували вітальну телеграму Сергія Семеновича, що у стислому вигляді представляє його передвиборну програму: «Нашій улюбленій Москві - 871 рік. Майже дев'ять століть, що вмістили в себе перетворення прикордонної фортеці на Боровицькому пагорбі у глобальний мегаполіс. Столиця Росії пишається своїм минулим, цінує сучасне і дорожить завтрашнім днем. І це завтра створюється сьогодні. У 2018 році Москва продовжила найбільшу в світі програму розвитку інфраструктури, щоб місто ставало ще красивішим, затишнішим і комфортнішим для москвичів. Ми відкрили першу ділянку Великої кільцевої лінії. Метро дотяглося до "Селігерської", прийшло в Солнцево, Ново-Передєлкіно, Рассказовку і зовсім скоро наблизить до центру Косіно і Некрасівку. У роботі ще десятки станцій - в результаті в 2023 році підземку в крокової доступності матимуть 90 відсотків москвичів».

І так далі у тому ж дусі. Мер не забув згадати, що «перебуваємо в очікуванні урочистого відкриття концертної зали" Заряддя "- чудового подарунку москвичам до Дня міста». Очікував московський мер недарма. Саме відкриття зали «Заряддя» ввечері «дня тиші» стало гучним завершальним акордом його передвиборної кампанії, коли в бій пішла важка артилерія в особі Володимира Путіна. На відкритті «Заряддя» президент Росії в присутності мера сказав буквально наступне: «Ця зала покликана стати серцем і душею унікального парку в самому центрі нашої столиці (як зовсім недавно писала преса, цей парк перетворився на популярне у москвичів і гостей столиці місце вільного сексу; очевидно, концерт зірок світового мистецтва та симфонічного оркестру Маріїнського театру під керівництвом всюдисущого Валерія Гергієва має відволікти москвичів від занять «вільною любов'ю», повернути їх до традиційних моральних цінностей і спонукати їх стрункими лавами  піти на виборчі дільниці і віддати голоси за єдиного «правильного» кандидата. - Б. С.), примножити неповторний образ нашої Москви і всієї Росії, уособлює собою історичну гордість нашого народу і одночасно його прагнення створювати нове, йти, безперечно, тільки вперед. Сама назва Заряддя - це дуже красива і дуже давня назва, давнє слово. Поруч Красна площа, величні пам'ятники минулого і духовні святині, що окрилювали наших знаменитих співвітчизників, наших видатних композиторів... «Заряддя» - в повному розумінні слова музичний комплекс майбутнього. Всі, хто брав участь у реалізації цього чудового проекту, працювали на благо москвичів, заради цінителів музичного мистецтва й у нас, у Росії, та й в усьому світі. Це будівельники, архітектори, інженери, представники високотехнологічних галузей і, звичайно, натхненники проекту: маестро Гергієв та уряд Москви».

Прізвище Собяніна президент про всяк випадок не назвав - все-таки «день тиші», але москвичі, звичайно ж, пам'ятають, хто очолює московський уряд. І далі пішов справжній панегірик московському мерові, знову-таки без зазначення прізвища: «Звичайно, такий концертний комплекс світового рівня міг бути створений тільки в місті, що постійно розвивається, з кожним роком стає більш комфортним, зручним для людей. Ця велика, напружена робота, звичайно, не обмежується будівництвом окремих, великих, таких видатних споруд. Вона йде всюди: в кожному дворі і під'їзді, на вулицях і скверах, уу поліклініках і школах, на нових станціях метро і передових технопарках, упорядковується і гарнішає вся наша столиця, вся Москва. Тут всюди відчувається кипіння і багатогранність життя, особливий столичний розмах, невтомність тих, хто прикрашає столицю. Ми бачимо, як ці люди втілюють у реальні, корисні справи задумки і сподівання москвичів. Ці нові проекти створюються самими жителями міста, самими москвичами і саме для них, для жителів міста, і для гостей нашої Москви».

Думаю, що ті москвичі, яким щойно пообіцяли відсунути терміни виходу на пенсію, цей панегірик сприймають як знущання. Але владу результат голосування і навіть його можливий бойкот все одно не хвилює. Тут усе підготовлено і схоплено. Владу хвилює, щоб народ у день голосування не вийшов на акції протесту проти пенсійної реформи, особливо в Москві. Раніше Собянін закликав москвичів відсвяткувати День міста 8 і 9 вересня на майданчиках біля шкіл поблизу своїх будинків. Це щоб і явку на виборах підвищити, і від протестів народ відвернути.

Для такого відволікання на день виборів заплановано масштабні розважальні заходи в різних районах міста. Тільки в парках буде продемонстровано 36 творчих програм. А заодно Google прогнувся під вимогою Роскомнадзора і видалив рекламні ролики Навального про акцію 9 вересня через YouTube. Тим часом 9 вересня у росіян залишається останній шанс повернути назад пенсійну реформу. Якщо демонстрації протесту не будуть дійсно масовими, майбутнє зубожіння нинішніх поколінь вже ніщо не зупинить.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати