Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Кремль висуває нові ультиматуми Заходу

Здається, зі сталінських часів на адресу Заходу офіційні речники Москви не виголошувала нічого схожого – ані за змістом, ані за стилістикою. Ба більше: навіть сумнозвісний В’ячеслав Молотов, alter ego «вождя народів» і нарком закордонних справ, був дещо стриманішим. Хіба що наступник Молотова Андрій Вишинський, перекинутий Сталіним із посади прокурора СРСР і «генератора» московських процесів 1936-38 років на відносини з закордоном, був настільки ж брутально-хамським щодо західних партнерів. За що й одержав у 1949 році посаду міністра закордонних справ, а у 1953 році – постійного представника СРСР при ООН. Цей персонаж збагатив лексикон дипломатії такими словесами, які він уживав у виступах з трибуни ООН: «прожженные жулики, мерзкие твари, проходимцы, бандиты, наглецы, презренные авантюристы». Він міг сказати, вказуючи пальцем на опонента-дипломата чи урядовця: «Вот он, поджигатель войны! Гнусный клеветник! Грубый фальсификатор! Сумасшедший!» Пропозиції ж Заходу він нерідко характеризував так: «Базарные сплетни и вранье! Несусветный вздор! Ничтожны и фальшивы предложения, идущие из атлантического лагеря!» І от наразі з’явився гідний наступник Вишинського – заступник міністра закордонних справ Росії Сергій Рябков, який прибув на російсько-американські переговори щодо т.зв. «гарантій безпеки» до Женеви.

Приїхавши туди, 9 січня в інтерв’ю ТАСС Рябков безапеляційно заявив: «Даже неспециалисту понятно, что требовать от России уступок в ситуации, когда именно НАТО на протяжении всех последних десятилетий стремится, что называется, "оттеснить" нашу страну и перевести ее если не на роль подчиненного, то в любом случае на вторые роли в европейской и международной политике, причем сделать это с нанесением прямого ущерба нашей безопасности, больше не получится». Чи потрібно це коментувати? Виявляється, не внутрішня і зовнішня політика Кремля, не провальний стан економіки (коли навіть нафтогазова сфера, на якій тримається Росія як «бензоколонка Європи», перебуває у кризі), не масова втеча з держави більш-менш освіченої молодої публіки, а зловмисні підступи НАТО – причина всіх лих! А щоб цих лих не було, Захід має на односторонній основі відмовитися від розширення НАТО і ліквідувати вже створену військову інфраструктуру на теренах колишнього «соцтабору», тобто колишніх сателітів СРСР: «Так что НАТО надо собирать манатки и отправляться на рубежи 1997 года». Чим не реінкарнація духу та стилю Вишинського?

А для тих, хто, можливо, вважає формулу «собирать манатки» невдалим жартом, Рябков роз’яснив: «Я хотел бы прежде всего услышать в ходе предстоящих контактов что-то более внятное по нерасширению НАТО, отзыву решения бухарестского саммита 2008 года, по недопустимости для США и натовских стран продолжать геополитическое освоение, по сути дела, всего пространства, подконтрольного этой группе государств, к западу, северо-западу, юго-западу от наших границ. И это главное для нас, а совершенно не те аспекты, на которых сейчас фокусируется американская сторона». Іншими словами, Байден і Блінкен шикуйтесь! Струнко! Кроком руш виконувати наші забаганки, а ваші побоювання та перестороги нас не цікавлять. При цьому домовленості РФ зі США та НАТО щодо «гарантій безпеки» Росії повинні мати юридичний характер, а труднощі ратифікації угод всередині Альянсу Кремль не цікавлять: «Пусть они решают свои проблемы с ратификацией, с процедурами предоставления нам необходимых гарантий как они хотят. Но без этого просто не обойдется». Іншими словами, Москва не вважає держави-члени НАТО суверенними, для неї вони – якесь «географічне непорозуміння», і розмовляти з ними немає потреби. Досить висловити ультиматум (точніше, низку ультиматумів) американцям – і все.

Щодо України, то США мають гарантувати (на рівні міжнародних угод) відмову розташовувати там «ударные вооружения». Що вкладається в це поняття? Схоже, все те, що заважатиме Росії завоювати Українську державу. І, звісно, такі саме гарантії (з відповідними угодами), що Україна ніколи не буде членом Північноатлантичного Альянсу. А на додачу російська сторона не планує торкатися ситуації в Казахстані і не вважає, що залучення сил ОДКБ потребує додаткових пояснень. Крапка.

Що ж, принаймні, чесно, чи не так? Хтось може сказати – блеф, залякування, за цими словесами нічого реального немає, ніякого плану практичних дій. Чи так це? Є сумніви… Згадаймо, що Сталін призначив Вишинського міністром закордонних справ у час різкого загострення «холодної війни» і напередодні початку війни в Кореї. А ще Сталін, схоже, планував ядерний удар по США, наказавши розгорнути сто нових бомбардувальних дивізій та освоїти польоти з розташованих на кризі Північного Льодовитого океану аеродромів – інакше долетіти до Штатів маси радянських бомбардувальників не могли. Втім, сталінське оточення куди реальніше оцінювало ситуацію і не збиралося бути об’єктами американських ядерних ударів. І Сталіна дуже вчасно не стало… Не знаю, чи знайдуться у путінському оточенні тверезі та рішучі люди, здатні зупинити «національного лідера», який, видається, всерйоз вважає себе ледь не всемогутнім політиком першої чверті ХХІ століття і готовий у разі чого гучно «грюкнути дверима», перетворивши опонентів на радіоактивний пил. Фантастика? На жаль, видається, що ні. Тоталітарні режими (а путінізм на очах світу вочевидь перетворився з жорсткого авторитаризму на відвертий тоталітаризм) мають свою логіку. Знана дослідниця тоталітаризму Ханна Арендт свого часу зауважила, що у Третьому Рейху неодноразово поїзди з поповненням для фронту стояли й перечікували інші потяги, які везли євреїв до таборів смерті – це було для Гітлера важливішим за виграш війни. А що є важливішим за все для Путіна? Точно сказати важко, та зрозуміло, що будь-які поступки йому лише посилюють його самозакоханість й агресивність.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати