Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Китайські мелодії Володимира Путіна

30 квітня, 13:20

Під час свого візиту в Китай президент Росії Володимир Путін зробив низку цікавих заяв. На круглому столі форуму «Один пояс, один шлях» він заявив: «Велику увагу приділяємо розвитку Північного морського шляху. Розглядаємо можливість зістикувати його і китайський «Морський Шовковий шлях», тим самим створити глобальний і конкурентний маршрут, який з'єднує Північно-Східну, Східну і Південно-Східну Азію з Європою». Пропозиція, звичайно, гучна, але навряд чи таке, що може бути реалізоване. Китайці, на відміну від Путіна, гроші рахувати вміють і знають, що возити товари по Північному морському шляху - занадто дороге задоволення, і сама думка про подібний маршруті може виникнути тільки у авторитарного правителя суто континентальної країни. Ще Путін звично ратував за цензуру Інтернету, в чому зустрів повне розуміння у китайського керівництва.

На прес-конференції же за підсумками свого візиту в Китай російський президент радісно повідав, що за паритетом купівельної спроможності китайська економіка - перша економіка в світі і за своїм обсягом перевершує ненависні йому США. Володимир Володимирович, по простоті душевній, не зрозумів, що зробив Пекіну досить сумнівний комплімент. Адже підрахунки ВВП за паритетом купівельної спроможності придумали в ООН тільки для того, щоб трохи згладити, хоча б на папері, розрив між багатими і бідними країнами. Тим самим зменшився і обсяг міжнародної допомоги, яку перші отримували за лінією ООН та інших міжнародних організацій (занадто багато, скільки треба було б платити за нормативами ООН, якщо виходити з ВВП за валютним курсом валют, багаті платити б не стали). А вся абсурдність порівняння обсягу ВВП за ПКС видно з такого прикладу. Якби в рамках цієї методики довелося б порівнювати обсяг ВВП Росії і США, то довелося б прирівняти за вартістю старі «Жигулі» і нову «Тойоту», як автомобілі, що найбільше купуються у відповідних країнах. Напевно, мільйони людей і в Росії, і в Україні мріяли б купити нову «Тойоту» за ціною не зовсім нових «Жигулів», але в реальному житті змусити власника продати вам нову японську машину за такою ціною може хіба що який-небудь Дон Корлеоне, зробивши пропозицію, від якої неможливо відмовитися. Не випадково китайці вважають за краще не приймати сумнівну честь світової економічної першості за паритетом купівельної спроможності і продовжують рахувати себе другими в світі, слідом за Сполученими Штатами, як це слідує за методикою підрахунків ВВП за обмінним курсом валют. Але ця методика, до речі, сильно завищує обсяг ВВП Китаю - через неконвертованість юаня. Так само через неконвертованість рубля за радянських часів західні експерти багаторазово завищували обсяг ВВП СРСР і погоджувалися з радянськими твердженнями, що він становив близько 60% від ВВП США.

Після панегіриків Китаю і особисто голові Сі Цзіньпіну за те, що пропоновані китайські рішення для загального розвитку «відповідають інтересам переважної більшості учасників міжнародного спілкування, а то й усіх», Путін пообіцяв у торгівлі з Китаєм «збільшити використання свого транзитного, скажімо, потенціалу, через Транссиб , через БАМ, у які збираємося вкладати великі гроші». Оскільки вкладення у БАМ - це вкладення в бездонну бочку через повну відсутність навіть потенційного вантажопотоку цією магістраллю, жодного іншого сенсу, крім корупційного, цей проект не має.

З приводу України і свого указу про спрощений порядок надання громадянства жителям Луганської та Донецької областей, який, за оцінками деяких експертів, за рахунок пенсій та інших соціальних виплат «новим росіянам» із Донбасу може полегшити річний бюджет Росії не менше ніж на 100 млрд рублів, російський президент назвав подібні припущення «страшилками», які вкидаються, безумовно, тими людьми або тими політичними силами, які не хочуть, щоб Росія якось підтримувала людей, які проживають на Донбасі». Але можливість виплати російських пенсій новим російським громадянам не спростував. Навпаки, прямо заявив, що «сумнівів немає: всі соціальні зобов'язання, абсолютно всі, соціальні виплати, пенсії, підвищення цих пенсій - все буде виконано. У нас тут немає ніяких сумнівів. Якогось серйозного навантаження для російського бюджету, пов'язаного з якимись можливими збоями в майбутньому в самій соціальній системі Росії, не буде, це абсолютно виключено. Це не спонтанне рішення, воно не приймалося з кондачка. Перш ніж підписати цей указ, ми все порахували: і кількість можливих претендентів на наші паспорти, і кількість пенсіонерів з цього числа - це приблизно одна третина з того контингенту, який, як ми вважаємо, може претендувати на наше громадянство. Там досить вже старіюче населення на цих територіях сьогодні залишилося». Очевидно, йдеться про все населення окупованих територій, як те, що залишається там, так і те, що перебуває вже в Росії. Населення «ДНР» і «ЛНР» сьогодні оцінюється в 3,6 млн осіб, включаючи і тих, хто виїхав у Росію, так що на російський бюджет в разі надання всім цим людям громадянства Росії ляже навантаження додаткового утримання близько 1,2 млн пенсіонерів, що навряд чи буде позитивно сприйнято населенням Росії, особливо в світлі нещодавньої грабіжницької пенсійної реформи. Путін запевняє, що 100 млрд рублів - ця сума пенсійних виплат майбутнім «новим росіянам» не за один рік, а за низку років. Однак розмір середньомісячної пенсії в Росії - 13 323 рублі в 2018 році. Якщо такі пенсії будуть платити всім пенсіонерам «ЛНР» і «ДНР», то це вимагатиме суми близько 192 млрд рублів на рік. Однак Путін знає, що говорить. Імовірно, жителям окупованої частини Донбасу збираються платити лише мінімальні пенсії, щоб витрачати на це не більше 20-25 млрд на рік. У цьому випадку середній розмір пенсій складе 2,7-3,3 тис. рублів, а на таку пенсію при російських цінах прожити неможливо. Очевидно, головний сенс надання російського громадянства більшості жителів «ДНР» та «ЛНР» - не піклування про виживання місцевих пенсіонерів, а здійснення фактичної анексії цих територій.

Але, щоб пом'якшити настільки явне порушення Мінських угод, Путін поспішив заявити, що «взагалі думає про те, щоб надавати в спрощеному порядку громадянам України наше громадянство». Вважаю, що думати над цим він буде до самої смерті. Зараз у Росії перебуває близько 3 млн громадян України, з яких жителі окупованих районів складають близько мільйона осіб. А власне українцям Кремль громадянство за спрощеною схемою надавати не збирається. Новообраного ж президента України Володимира Зеленського його російський колега і тезка ставить у дуже жорсткі рамки: або погоджуйся на включення «ДНР» і «ЛНР» в Україну в рамках широкої автономії і фактичного російського протекторату, але зі збереженням у жителів українського громадянства, або Росія просто анексує своїх маріонеток.

Борис СОКОЛОВ, професор, Москва

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати