Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Медова пастка для Путіна

04 жовтня, 11:05

Відмова США від контактів із Росією щодо Сирії переводить цю ситуацію в інший формат. Який саме, ми скоро дізнаємося, але навіть зараз ніхто не завадить поставити нам, здавалося б, дивне запитання. А чи є якісь плюси від авантюри Путіна в Сирії?

Є, безумовно. І вони очевидні. У найзагальнішому вигляді: чим більше Путін грузне в Сирії, тим менше у нього сил чинити інші дурості і продовжувати старі.

Дубоголові прихильники русского мира в Донецьку і Луганську відчули це першими. На них відпускається все менше грошей, вони з світла перелітають у тінь, самі стаючи тінню. Гаснуть юпітери ярмаркової пропаганди русского мира. І для України це добре.

Добре це і для країн Балтії та інших суміжних з Росією малих країн, які могли побоюватися експансіоністського руху в їхній бік путінського ведмедя з зубами і кігтями. Воювати на два фронти у Путіна, як і у всіх інших, виходить погано, на три фронти - в умови ізоляції і нестачі ресурсів - ще важче. Тут - при зрозумілому спрощенні - можна згадати приказку: чим би дитя не тішилося, головне, щоб іншим очі не виколювало.

Ситуація з військовою допомогою Асаду нагадує такий інвалідний візок з моторчиком і безліччю прибамбасів для реанімації. Поки Асад-інвалід мав покладатися тільки на себе, на свої тремтячі від втоми руки і ноги, він слабшав, видихався, але все-таки жив. Навіть при санітарах з Ірану і Хізбалли. Допомога Путіна, який взяв на себе турботу про асадівське здоров'я прийомами оживлення напівтрупа, тобто посадив його в реанімобіль і підключив до штучної вентиляції легенів, чревата тим, що без неї, ваша честь, Асад жити вже не може. Значить, Путін повинен бути з Асадом до його або свого кінця.

Вивести війська з Сирії означає, що Асад миттєво приєднається до Каддафі, що зачекався, і, відповідно, Путін зазнає нищівної для його амбіцій поразки. Та риторика ультиматумів: заплатіть мені за мої контрсанкції, інакше я підпалю свій будинок (розбомблю Воронеж), говорить про те, що навіть норовливий Путін розуміє, в який пастці він опинився.

Звичайно, ця пастка коштує дорого. Путінська авіація вбиває тисячі мирних жителів, і путінський режим витрачає на це гроші полковників Захарченка. Про репутацію я не кажу, вона вже міфологічна. І майже неправдоподібна.

Але чим більше він витрачає, тим менше у нього сил на інші жорстокі витівки. Сирія - як вампір - випускає, смокче кров із путінської Росії. І вона стає менш небезпечною для оточуючих. Бандит залишається нахабним і сильним (тут плекати ілюзій не варто), але сили йдуть, йдуть повільно, але поступово і неухильно.

І якщо згадати про закон збереження енергії, то чим більше грузне Путін у Сирії, тим спокійніше його сусідам. Та й взагалі всім.

Очевидний і ще один корисний бік путінської авантюри. Він вдався до неї, аби всі забули анексію Криму і захоплення Донбасу. Насправді все поки виходить з точністю до навпаки. До збройного вторгнення в Сирію було зрозуміло, що багато європейських країн схиляються до скасування санкцій проти Росії, бо ці санкції були для цих країн затратні. І, можливо, так би й сталося. Санкції відразу б не скасували, але поступово послабили.

Однак агресивна поведінка Путіна в Сирії і демонстрація гомеричної недоговороздатності (разом із публікацією даних про збитий Росією малайзійський «Боїнг») призвели до ще однієї хвилі невдоволення любителем небезпечних авантюр. Він ледь рахує до двох і ніколи не тримає слова.

Тому якщо Америка не домовиться з Путіним про зупинку наступу асадівських військ на Алеппо, то це, швидше за все, буде ще одним пунктом у програмі посилення антипутінського тиску. І проти режиму Наполеона з палати номер 6, що дуже ймовірно, застосують ще один комплект вже сирійських санкцій.

Оскільки Росія при Путіні перебуває в стані військового психозу, то це така інтоксикація, яка швидко і без наслідків не проходить. Але посилення тиску і ослаблення режиму все одно зменшують рівень путінської агресивності. І рівень мілітаристської мобілізації пропутінського суспільства. Звичайно, можливі сплески (це не агонія, до неї далеко), але сплески агресивності перед неминучою поразкою можливі.

І це все, так би мовити, позитивний бік збройного втручання Росії у сирійський конфлікт. Логіка проста і хрестоматійна: чим менше сил у агресора, тим краще тим, на кого агресор напав або збирається напасти.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати