Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Надія Савченко у прицілі російської пропаганди

06 червня, 11:25
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

«Чим масштабнішою є твоя брехня, тим швидше тобі повірять». Ні, це не Геббельс. Це цитата з сумнозвісної книги Адольфа Гітлера «Майн кампф», і характеризує вона більшовицьку пропаганду. Влучне спостереження, чи не так? Утім, вийшовши з в’язниці (де й писалася ця книга), Гітлер спрямував і нацистську пропаганду в це вже напрацьоване річище…

Настало нове століття, а методи тоталітарної пропаганди, базованої на брехні та ще більшій брехні, не надто змінилися. Хіба що долалося нове технічне озброєння: Інтернет. Що ж, більшовики першими використали для мовлення на весь світ потужні радіостанції (Радіо «Комінтерн»), нацисти – телебачення під час Берлінської Олімпіади 1936 року й пізніше, а нинішні Кремль і Луб’янка – все це разом узяте, а на додачу ще й «всесвітнє павутиння».

Саме в Інтернеті останнім часом активно поширюються найбрехливіші та найпаскудніші «новини», «інформації до роздумів» й «експертні оцінки», які стосуються звільненої з-за російських тюремних ґрат Надії Савченко. Однією з найостанніших «новин» такого ґатунку є поширювана низкою мас-медіа (в тому числі й номінально «українських») і ретрансльована соціальними мережами «вістка», наче з Савченко наполегливо працювали й працюють нині… російські політтехнологи, причому з числа якнайкращих.

«Вістка» ця заслуговує на спеціальну увагу з кількох причин. По-перше, через грандіозність брехні. По-друге, через свою структуру. По-третє, через самоочевидні сліди «московських копит», без яких не обходиться жодна маніпуляція такого ґатунку і які слід пильно відстежувати в інформпросторі.

Отже: мовляв, після повернення Надії Савченко додому багато хто помітив зміни в її іміджі. Вона відразу в аеропорту (увага!) «застосовувала ряд технологій». Наприклад, з’явилася босоніж у «Борисполі» і відразу перейшла в зверненнях на «ти». І далі висновок: «експерти повідомляють», що над іміджем Надії Савченко активно працюють російські політичні технологи. Мовляв, це «професіонали з самого верху», хоча їхні імена непосвяченим мало про що скажуть. Мовляв, рейтинг Савченко «надувався» штучно й агресивно, щоб була можливість якомога дорожче «продати» її в Україну, і «зараз її популярність не просто висока – вона переоцінена».

Іншими словами, кожен крок Савченко, кожне її слово – це «технології», причому кимось напрацьовані. Сама ж вона – до цього підводять автори «вістки» читачів – ні на що не здатна, вона об’єкт маніпуляцій, і загадковий хтось, який нею керує, збирається її «якнайдорожче «продати»…

Але підемо далі. У «вістці» сказано, що «знайомі з Савченко бійці АТО» та «політичні експерти» заявили, що риторика Надії дуже змінилася і зараз «складається не тільки з її думки». А якийсь (не знаю, чи існує реально така людина) «політтехнолог і психолог Михайло Городок» зазначив: Савченко дуже швидко почала робити правильні кроки, а це говорить про те, що над нею «працюють тривалий час».

Як вам подобається грандіозність цієї складової цинічного маніпулювання свідомістю і загидження мізків тією «субстанцією», яку продукують Кремль, Луб’янка й Останкіно? Виявляється, майже два роки за російськими ґратами – це ще не підстава для того, щоб «змінилася риторика»… Власне, за ці роки й без досвіду ув’язнення у Савченко – як і в будь-якої людини – могла змінитися стилістика мовлення, чи на так? Але «вістка» побудована на тому, що такі речі принципово неможливі без зовнішнього втручання. А це вже сфера філософської антропології, її домінуючого в сучасній Росії (принаймні, на офіційному рівні) варіанту: «проста» людина, не посвячена в таємниці управління психікою («експерти»!), не здатна самостійно обдумувати свої дії, не здатна змінювати себе, не здатна самостійно виробляти тактику й стратегію своєї поведінки та робити правильні кроки.

Загалом у сучасному російському філософському і політичному дискурсі (знов-таки, йдеться про офіціоз, хоча й не тільки про нього) відсутнє поняття самочинної суб’єктності. Якщо це, звичайно, не «людина на троні». Проте суб’єктом тут, власне, є не людина, а трон. А для інших суб’єктність, тобто здатність осмислювати ситуацію, приймати рішення та втілювати їх у життя, – це наслідки їхньої наближеності до «людини на троні». Згадайте: у мас-медіа Росії постійно мусуються твердження, що слабка й розпорошена, проте все ж реальна російська опозиція керується кимось із-зовні, хто дає їй ті чи інші завдання. Сама ж вона нездатна щось вигадати, ба більше: мати інші стимули до дії, ніж щедре фінансування з-за кордону. Ну, а про Майдан, про всі «кольорові революції» і говорити не доводиться: вони були задумані й ініційовані американським Держдепом, ЦРУ й іншими «підривними силами». Так усерйоз думає російська влада й експертне середовище (тут без лапок, йдеться про справжніх високооплачуваних експертів, які обслуговують Кремль; правда, уявлення про світ у них, м’яко кажучи, дещо неадекватні…).

Ну, а поняття самостійної та самочинної людини, Self-made-(wo)man, у цьому дискурсі – філософському й політичному – взагалі відсутнє. Навіть у тому, що стосується «верховного стерха»: його у радянську добу виростив і зробив великим та мудрим «каральний меч партії», тобто КҐБ. Цікаво, що і нацисти мислили подібним чином. Згадайте: «солдати фюрера», «фюрер думає за тебе», «фюрер знає це краще за всіх» - і так далі, і таке інше… Звісно, і серед нацистів, і серед більшовиків були ті, хто мислив інакше, але небагато. Тому тоталітарна пропаганда, відштовхуючись від тоталітарної ж ідеології та практики, і своїх опонентів вважала не більше, ніж «гвинтиками»…

Іншими словами, сучасна російська пропаганда (або, що те саме, «надвелика брехня») побудована на традиційних для ХХ століття тоталітарних, в першу чергу більшовицьких і нацистських, прийомах й адресована передусім тим верствам населення, у яких нерозвинене або недостатньо розвинене критичне мислення. «Збреши тільки якнайсильніше – щось від твоєї брехні та залишиться», - писав у «Майн кампф» тоді ще не фюрер усіх німців Адольф Гітлер, описуючи методи більшовицької пропаганди, щоб потім перейняти їх. От і вдаються кремлівські маніпулятори та їхні прислужники в Україні до спроб виставити Надію Савченко людиною, нездатною самостійно мислити та діяти, а на додачу – ще й інструментом «російських експертів». Чи подіє на когось ця «велика брехня», вслід за якою, найшвидше, піде ще більша?

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати